čtvrtek 3. března 2016

Jarní zeleninový koláč

nejoblíbenější recept 





Když sestavuji mým klientům jídelníčky, tak se všichni shodnou na tom, že právě tento koláč jim a celé jejich rodině nejvíce chutná. Tak jsem se rozhodla právě jím započít náš "zdravý jarní měsíc", ikdyž už jsem recept na něj jednou zveřejňovala.
Originální název tohoto slaného koláče zní Quiche, ale mě to slovo pro takovou dobrotu prostě nesedí:)! I přes jeho vznešené francouzské jméno je to pořád "jenom" slaný koláč, takže zůstávám u rodného jazyka.

Na těchto koláčích a vůbec všech zapékaných jídlech je nejlepší to, že si díky nim dokonale vyčistíte ledničku před velkým nákupem - což byl také tento případ. Zužitkujete tam veškerou zeleninu a zbytky sýrů - a variací si tak můžete vymyslet až až!
Díky bohatě zastoupenému množství vajec a sodě je koláč krásně nadýchaný, dostatečně sytý a vláčný.
Já se pustila do brokolicovo-špenátovo-papikového koláče a neměl chybu! o čeho se pustíte vy, je jen a jen na Vás (a stavu vaší lednice:))




Na 1 kulatý koláč budete potřebovat:

Na těsto: 
  • 100g špaldové mouky (*pohankové)
  • 100g celozrnné hladké mouky (*pohankové)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce jogurtu (**rýžového/sójového)
  • 2-3 lžíce vody
  • 1 lžička soli
Na náplň:
  • 100ml mléka (**ovesného, sójového)
  • 1 lžíce oleje (nebo ghí)
  • 6 vajec 
  • červená cibule
  • 1 česnek
  • 1 červená paprika
  • 200g (1/2) brokolice
  • 200g (1/2) balení listového špenátu 
  • 100g sýra (** tofu)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté papriky
  • bazalka, pepř, sůl 

* v případě alergie na lepek
** v případě alergie na laktózu

Můžete přidat nebo výše uvedenou zeleninu nahradit: kukuřicí, žampióny, fazolovými lusky...

Troubu si rozehřejte na 180st. Kulatou formu si vymažte olejem. 
V míse smíchejte mouky se solí a povoleným máslem. Přidejte postupně zbylé suroviny (olej, jogurt, vodu) a zpracujte z nich na pomoučené ploše tuhší nelepivé těsto. 
Koláčovou formu tímto těstem vystelte. Prstama stlačujte od středu k okrajům a roztlačte jej i na ty okraje. Až budete mít těsto vtlačené, tak jej ještě propíchejte vidličkou.
Dejte do trouby péct na 10minut.
Mezitím si nakrájejte cibuli na jemno, česnek na plátky, brokolici na růžičky. Máte-li zmražený špenát, tak jej rozmrazte. Sýr si nastrouhejte.
Na pánvi si rozehřejte olej (nebo ghí), přidejte pokrájenou cibulku, česnek, papriku, brokolici a špenát. Chvíli poduste.
V míse si smíchejte mléko s vejci, solí, pepřem, mletou paprikou, bazalkou a sodou. 
Do vzniklé vaječno-mléčné směsi přidejte všechnu zeleninu z pánve a vše pořádně promíchejte.
Vlijte na předpečené těsto a zasypte nastrouhaným sýrem.
Pečte 40-45 minut. €
Podávejte na salátku z polníčku či rukoly. Ozdobit můžete ještě kopečkem zakysané smetany a špetkou chilli. 
A věřte mi, že se k tomuto receptu (stejně jako já) budete často vracet!

Přeji Vám DOBROU CHUŤ!!!