Zdravější varianta klasiky
Celozrnná mouka! Proč je vlastně
zdravá?
Mouka se mele z obilí - to víme. Respektive z obilného
zrna. A nejvíce cenných a výživově hodnotných látek se nachází v obalové vrstvě
zrna a v klíčku. A ty jsou v případě hladké mouky odstraněny a vymele se pouze
škrobovité jádro. Škrob je polysacharid (složitý cukr), který má při jeho hojném
používání neblahý vliv na naše tělo (překyseluje organismus, zvyšuje hladinu
cukru v krvi, zpomaluje peristaltiku a tím tak "zanáší" střeva).
Na jeden bochánek budete potřebovat
:
- půl kostky čerstvého droždí
- 60g třtinového cukru
- 200ml mléka
- 200g celozrnné pšeničné mouky
- 170g hladké mouky
- špetka soli
- 2 žloutky (bílek na pomazání)
- 60g rozpuštěného másla
- velká hrst rozinek (můžete si je předem naložit do dvou panáků rumu :))
- velká hrst vlašských ořechů
- kůra z jednoho chemicky neošetřovaného citronu
- lžička muškátového oříšku
můžete přidat: špetku anýzu
Z droždí, pár lžic vlažného mléka a lžíce cukru vytvořte kvásek. Pár minut ho nechte odstát.
V míse smíchejte cukr se žloutky, přidejte (prosáté) mouky,
ořechy, rozinky a promíchejte. Poté přidejte zbytek mléka a kvásek a poté
přilijte rozpuštěné a trochu vystydlé
máslo.
Pořádně propracujte těsto, poté jej vyklopte na pomoučený
vál a uplácejte bochánek. Pokud se moc lepí, přisypávejte opatrně mouku.
Nechte hodinu kynout na teplém místě.
Poté si předehřejte troubu na 180st. a vykynutý bochánek
znovu propracujte. (Máte-li čas a chuť, tak si jej můžete i zaplést a
vytvořit tak klasickou vánočku.)
Dejte na plech s pečícím papírem, ostrým nožem na povrchu
nařízněte kříž, potřete bílkem a pečte 35 - 40 minut.
Poté vyndejte a nechte zchladnout (na mřížce).
Podávejte pomazané máslem nebo jen tak s kakaem, carem či
jiným lahodným snídaňovým mokem.
PŘEJI VÁM DOBROU CHUŤ A KRÁSNÉ VELIKONOCE!!!