pátek 25. března 2016

Celozrnný mazanec

Zdravější varianta klasiky





Celozrnná mouka! Proč je vlastně zdravá?
Mouka se mele z obilí - to víme. Respektive z obilného zrna. A nejvíce cenných a výživově hodnotných látek se nachází v obalové vrstvě zrna a v klíčku. A ty jsou v případě hladké mouky odstraněny a vymele se pouze škrobovité jádro. Škrob je polysacharid (složitý cukr), který má při jeho hojném používání neblahý vliv na naše tělo (překyseluje organismus, zvyšuje hladinu cukru v krvi, zpomaluje peristaltiku a tím tak "zanáší" střeva).

Na jeden bochánek budete potřebovat :
  • půl kostky čerstvého droždí 
  • 60g třtinového cukru
  • 200ml mléka
  • 200g celozrnné pšeničné mouky
  • 170g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 žloutky (bílek na pomazání)
  • 60g rozpuštěného másla
  • velká hrst rozinek (můžete si je předem naložit do dvou panáků rumu :))
  • velká hrst vlašských ořechů
  • kůra z jednoho chemicky neošetřovaného citronu
  • lžička muškátového oříšku
můžete přidat: špetku anýzu

Z droždí, pár lžic vlažného mléka a lžíce cukru vytvořte kvásek. Pár minut ho nechte odstát.
V míse smíchejte cukr se žloutky, přidejte (prosáté) mouky, ořechy, rozinky a promíchejte. Poté přidejte zbytek mléka a kvásek a poté přilijte rozpuštěné a trochu vystydlé
máslo. 
Pořádně propracujte těsto, poté jej vyklopte na pomoučený vál a uplácejte bochánek. Pokud se moc lepí, přisypávejte opatrně mouku.
Nechte hodinu kynout na teplém místě.
Poté si předehřejte troubu na 180st. a vykynutý bochánek znovu propracujte. (Máte-li čas a chuť, tak si jej můžete i zaplést a vytvořit tak klasickou vánočku.) 
Dejte na plech s pečícím papírem, ostrým nožem na povrchu nařízněte kříž, potřete bílkem a pečte 35 - 40 minut.
Poté vyndejte a nechte zchladnout (na mřížce).



Podávejte pomazané máslem nebo jen tak s kakaem, carem či jiným lahodným snídaňovým mokem.



PŘEJI VÁM DOBROU CHUŤ A KRÁSNÉ VELIKONOCE!!!