sobota 2. dubna 2016

Bramborové kari

Moje nejoblíbenější varianta kari!



Recept mám podle Evy Francové, ale opět jsem suroviny trochu obměnila, aby vyhovovaly mým chuťovým buňkám a spíži :)!

Na 4-5 porcí budete potřebovat:
  • 1kg brambor
  • 500ml zeleninového vývaru (já používám bio kostku Würzl)
  • 500g čerstvého špenátu (nebo zelených fazolek, brokolice, květáku, cizrny.....)
  • 250ml zakysané smetany
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2cm zázvoru
  • 2 lžíce řepkového oleje 
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce kari koření

Dle libosti ještě: chilli, mangové choutney


V hluboké pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje, vhodíme 1 lžíci hořčičného semínka a přiklopíme. Jakmile začnou intenzivně praskat, přidáme pokrájenou cibuli, čtyři stroužky česneku a kousek nastrouhaného zázvoru. 
Okořeníme lžičkou drceného kmínu, chilli papričkou, lžící kari koření a pět minut společně opékáme. 
Osolíme a promícháme. 
Oloupeme a na kostičky nakrájíme kilo brambor, přidáme je do pánve, zalijeme 500 ml zeleninového vývaru, přiklopíme a dusíme 15 minut. 
Spaříme půl kila špenátových listů vymačkáme je a pokrájíme. Přidáme je do pánve, dusíme pět minut.
(Nebo přidáme jinou výše uvedenou zeleninu - v tom případě povaříme ještě dalších 15minut)
Vmícháme 250ml zakysané smetany.

Odstavíme a podáváme třeba ještě s čerstvě namletým červeným pepřem nebo chilli, či mangovým choutney a pita chlebem!
Nebo jen tak s čerstvým pečivem ;)!



PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!