Moje nejoblíbenější varianta kari!
Recept mám podle Evy Francové, ale opět jsem suroviny trochu obměnila, aby vyhovovaly mým chuťovým buňkám a spíži :)!
Na 4-5 porcí budete potřebovat:
- 1kg brambor
- 500ml zeleninového vývaru (já používám bio kostku Würzl)
- 500g čerstvého špenátu (nebo zelených fazolek, brokolice, květáku, cizrny.....)
- 250ml zakysané smetany
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2cm zázvoru
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce kari koření
Dle libosti ještě: chilli, mangové choutney
V hluboké pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje, vhodíme 1 lžíci
hořčičného semínka a přiklopíme. Jakmile začnou intenzivně praskat, přidáme
pokrájenou cibuli, čtyři stroužky česneku a kousek nastrouhaného zázvoru.
Okořeníme lžičkou drceného kmínu, chilli papričkou, lžící kari koření
a pět minut společně opékáme.
Osolíme a promícháme.
Oloupeme a na kostičky nakrájíme
kilo brambor, přidáme je do pánve, zalijeme 500 ml zeleninového vývaru, přiklopíme
a dusíme 15 minut.
Spaříme půl kila špenátových listů vymačkáme je a pokrájíme. Přidáme je do pánve, dusíme pět minut.
(Nebo přidáme jinou výše uvedenou zeleninu - v tom případě povaříme ještě dalších 15minut)
(Nebo přidáme jinou výše uvedenou zeleninu - v tom případě povaříme ještě dalších 15minut)
Vmícháme 250ml zakysané smetany.
Odstavíme a podáváme třeba ještě s čerstvě namletým červeným pepřem nebo chilli, či mangovým choutney a pita chlebem!
Nebo jen tak s čerstvým pečivem ;)!
PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!