neděle 13. března 2016

Tvarohová bábovka

Úžasně vláčná



Původně jsem Vám chtěla dát pár svých tipů na ranní výživné smoothie, ale toho je teď všude kolem tolik, že jsem se rozhodla s tím posečkat a vzít to zcela jiného konce J!
Zelená a lehká strava nás osvěží a povzbudí, ale ty pravé jarní dny nás asi ještě čekají…Zatím je to počasí spíše zimního charakteru. A v tyto pochmurné dny je potřeba dodat tělu spíš něco výživného, „těžšího“, co naše tělo zahřeje a zasytí.
A tak mi přišel pod ruku právě tento skvělý recept na jedinečnou bábovku! Z tvarohu! Je tam sice také spousta cukru a másla, ale díky tomu je bábovka opravdu hutná a tak vám budou stačit 2 kousky k úplnému zasycení!


Na 1 bábovkovou formu budete potřebovat:
....a samozřejmě tvaroh :)
  • 300g špaldové nebo celozrnné mouky
  • 250g tvarohu
  • 200g třtinového cukru
  • 200g másla
  • 4 jablka
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 80ml mléka
  • Citrónová kůra z 1 citronu (1 lžička citrónové kůry)
  • Špetka vanilky
  • 2 lžíce rumu (nebo pár kapek rumové esence)
  • Špetka soli


Troubu si předehřejte na 170st.
Formu na bábovku si vymažte tukem a vysypte používanou moukou.
Jablka oloupejte a nastrouhejte.
Žloutky ušlehejte se změklým máslem a polovinou cukru do světlé pěny.
Postupně přidejte mouku, kypřící prášek, citrónovou kůru, rum, tvaroh a mléko.
Důkladně promíchejte.
Z bílků, špetky soli a druhé poloviny cukru vyšlehejte tuhý sníh (bude díky cukru pevnější).
Sníh spolu s nastrouhanými jablky opatrně vmíchejte k těstu.
Až bude směs dobře propojená, vlijte ji do formy a dejte péct na 45minut (otestujte špejlí, jestli vyjde po zapíchnutí suchá, je bábovka hotová)
Nechte úplně vychladnout a poté vyklopte.
Podávejte s dobrou ranní kávou, carem, kakaem, nebo čajem ;)!





Přejeme dobrou chuť!!!!