pátek 8. dubna 2016

Květákový nákyp

nečekejte klasiku!





Recept mám podle Jamieho Olivera, ale upravila jsem jej tak, aby vyhovoval naší, české, spíži! A výsledek je skvělý. Výraz nákyp se k němu vůbec nehodí, protože svým originálním postupem je tento pokrm vyzvednut o několik stupňů výše. No jen to zkuste a uvidíte!

Na 1 velkou obdélníkovou hlubokou formu budete potřebovat:


  • 1 květák
  • 300g těstovin
  • 2 plátky chleba (nebo 2ks žitného, celozrnného pečiva...)
  • 250ml zakysané smetany
  • 250g sýra (gouda, uzený...)
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej, rozmarýn, sůl, pepř
  • 400ml těstovinové vody


Můžete přidat: schwarzwald. šunku, olivy, sušená rajčata, špenát...

Troubu si předehřejte na 200st.
Pekáč vymažte olejem a poklaďte jej nakrájeným chlebem (i schwarzwald.šunkou) a přidejte 2 celé oloupané stroužky česneku.
Vložte jej do rozpálené trouby a dejte na 7minut opéct do trouby.

Květák očistěte od listů, omyjte a natrhejte na růžice.
Vložte jej spolu s těstovinami do většího hrnce, osolte a zalijte vodou.

Vařte 8-10minut. Poté odeberte 400ml vody a zbytek slijte.
Opečený chleba s česnekem rozmixujte spolu s rozmarýnem a 1 lžičkou olivového oleje v elektrickém sekáčku na voňavou strouhanku.
Sýr si také nastrouhejte.

Na dno pekáče vsypte všechny těstoviny s květákem. Pomocí šťouchadla na brambory ještě rozmělněte větší kusy květáku.
Dle potřeby posolte a opepřete.
Vodu z těstovin smíchejte se zakysanou smetanou a zalijte jí všechny těstoviny.
Posypejte povrch nastrouhaným sýrem a poté strouhankou z opečeného chleba, česneku a rozmarýnu.
Celé to ještě zakápněte olivovým olejem a vložte do trouby (kterou máte stále rozpálenou na 200st.)
Pečte 10-15minut (až bude kůrčička pěkně opečená a těstoviny s květákem měkké)

Podávejte na polníčkovém salátu.



Přejeme vám dobrou chuť!!!

Toto zbylo po mém a Eliščiném náletu :)! Zbaštily jsme to za 3 dny.