a bulgurem
Když má můj muž volno, tak se vždycky snažím připravit nějakou masovou pochoutku. Čím více se dostávám do tajů vaření a pečení, tím více mě baví objevovat nové chutě! Takže je ve finále můj (náš) jídelníček velice pestrý - od masových jídel přes vegetariánská, indická, čínská, thajská po česká, klasická, sladká...!
Tentokrát jsem připravila jehněčí maso (kýtu) podle Markéty Pavleje - opět jsem ale recept upravila tak, že se ve finále vůbec nepodobá receptu původnímu:). A opět jsme si pochutnali!
Přílohy si samozřejmě můžete zvolit jakékoliv. Já zvolila zelí a bulgur a byla to skvělá kombinace!
Na 4-6 porcí budete potřebovat:
- 800g-1kg jehněčí kýty (nebo krku, hřbetu...)
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce tuku (ghí-ideálně, sádlo, máslo, olej...)
- 2 cibule
- 150ml červeného vína
- 150ml vody
- 2 bobkové listy
- sůl, pepř
Jehněčí kýtu opláchneme, očistíme od blan a tuku (není potom tolik "cítit jehněčinou"), potřeme propasírovaným česnekem, osolíme, opepříme a dáme do velkého kastrolu zprudka opéct na námi zvoleném tuku (aby se maso "zatáhlo" a zůstalo uvnitř šťavnaté).
Opékáme ze všech stran cca 10 minut. Poté přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli a vše postupně podléváme vínem - do jeho odpaření.
Až se víno odpaří a už nebude v hrnci žádná tekutina přilijeme 150 ml vody.
Přiklopíme a vložíme do trouby na 160 st. (horkovzdušnou na 140 st.)
Pečeme 2-2,5 h.
Na zelí budete potřebovat:
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 500g sterilovaného červeného zelí (kupuji v Lídlu)
- 2 ks celé skořice 4ks hřebíčku
- 100 ml vody
Cibuli si nakrájíme na půlkolečka a osmahneme ji na oleji. Poté přidáme skořici, hřebíček a nakonec červené zelí.
Zelí podlijeme, přiklopíme a vaříme cca 30 minut.
Na závěr případně dochutíme (solí, balzamikovým octem, pepřem....)
Na bulgur budete potřebovat:
- 1 hrnek bulguru
- 2,5 hrnku vřící vody
- 2lžíce sojové omáčky Tamari
- sůl
Bulgur vysypeme do hrnce a zalijeme vřící vodou.
Přidáme sójovou omáčku, trochu soli a vaříme cca 4 minuty.
Poté přikryjeme pokličkou a necháme 15minut dojít.
Na talíř podáváme kousek upečeného masa, zeli, bulgur a vše zalijeme výpekem z masa.
Přejeme DOBROU CHUŤ!!!