a špenátem
Stále jsem si nekoupila síto na tvorbu halušek a když jsem jednoho dne měla neovladatelnou chuť na tuto slovenskou dobrotu, tak jsem vymýšlela, jak ještě jinak využít bryndzu do obědového jídla a díky tomu se zrodil tento recept...
Poučení pro příště mám pouze takové, že už NIKDY nebudu kupovat bryndzu v supermarketu :-)!
Pokud bryndzu moc nemusíte, tak můžete samozřejmě zvolit jakýkoliv jiný výrazný sýr (nivu, hermelín, balkán....), potom ovšem upravte název receptu :)!
Na 4 - 5 porcí budete potřebovat:
- 350g těstovin
- 200ml mléka
- 4 žloutky
- 250g bryndzy
- 400g špenátu
- 100g kvalitní šunky
- 1 cibule
- sůl, pepř
- špetka muškátového oříšku
Můžete přidat: nastrouhaný sýr, kterým posypete povrch těstovin před zapečením
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, cca 10minut.
Mléko smícháme se žloutky, s bryndzou, solí, muškátovým oříškem a pepřem.
Cibuli a šunku si pokrájíme na drobno..
Hlubokou obdélníkovou formu si vymažeme máslem (nejlépe přepuštěným - ghí), vysypeme na něj pokrájenou cibuli a šunku a vložíme ji do předehřáté trouby na 200st.
Těstoviny zcedíme, ale 200ml vody si ponecháme.
Poté je vysypeme do formy, kde už by měla být opečená cibule se šunkou.
Na těstoviny poklademe špenát (rozmražený nebo čerstvý spařený).
Vše to zalijeme brynzovou omáčkou, kterou jsme si ještě naředili 2dcl vody z těstovin, a vložíme do trouby.
Zapékáme 20minut.
Podáváme jen tak nebo s polníčkem a rajčátky.
Přejeme DOBROU CHUŤ!!!