bezlepkové
Doba od přečtení receptu (na Zásadně zdravě) k jeho realizaci nebyla vůbec dlouhá - stačila na to jen jedna procházka s Eliškou do obchodu k zakoupení batátu (sladkého bramboru). A jelikož jsem koupila 1 brambor o váze 0,85 kg, tak jsem byla "donucena" v ten večer udělat ještě i oběd na druhý den, který se povedl stejně tak na výbornou (prý :)!!!) jako to brownies, ale o tom zase jindy....
Recept jsem opět zcela překopala, aby to byl MŮJ originál a aby byl dostupný pro všechny strávníky :)
Recept jsem opět zcela překopala, aby to byl MŮJ originál a aby byl dostupný pro všechny strávníky :)
Na 1 menší obdélníkový plech budete potřebovat:
- 175g batátového pyré (viz níže)
- 175g hladké pohankové mouky (nebo rýžové)
- 25g kakaa
- 50g hořké čokolády
- 1 lžičku vanilkového pudingového prášku (nemusí být)
- špetku soli
- 1/4 lžičky kypřícího prášku
- 175g másla
- 1 vejce
- 50ml acidofilního mléka (nebo podmáslí)
- 4 lžíce datlového sirupu (nebo medu)
- 110g drobného ovoce
- 110g kvalitní marmelády (já použila ostružinovou, hodí se i borůvková atd.)
- 2 lžíce lískových ořechů
TIP: pokud nemáte batáty, použijte stejné množství brambor a přidejte 50ml datlového sirupu
Batáty oškrabeme, nakrájíme na kostky a dáme do hrnce s trochou vody povařit = rozvařit (cca 12minut). Poté vodu slijeme a pomocí vidličky, šťouchadla na brambory nebo tyčového mixéru vytvoříme pyré.
Troubu si předehřejeme na 180st.
Plech si vysteleme pečícím papírem.
Do 1 mísy vsypeme mouku s kypřícím práškem, špetkou soli, kakaem, pudingovým práškem a promíchejte.
V 2. míse smícháme marmeládu s ovocem, nalámanou čokoládou, sirupem nebo medem, acidofilním mlékem, vejcem, batátovým pyré a rozpuštěným máslem.
Poté mokrou směs přimícháváme k suché, až nám vznikne hutnější těsto.
Vzniklé těsto přendáme pomocí stěrky na plech vystlaný pečícím papírem a vidličkou jej ještě uhladíme, ozdobíme...
Na závěr jej posypeme ořechy (a malinko je přimáčkneme do těsta).
Vložíme do trouby a pečeme 25minut.
Po zchladnutí si jej dopřejte jen tak ke kávě nebo s jogurtem k snídani. Kdo má rád více sladké dezerty, tak si jej může na talíři ještě ozdobit datlovým sirupem či moučkovým cukrem.
I miminku to jistě šmakovalo:))) |
Rozhodně Vám ale ta chuť pohladí všechny smysly, věřte mi :)!!
PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!!