neděle 22. května 2016

Snídaňový koláč

ze samých dobrot




Mám ráda předem nachystané snídaně. Ráno je pak méně hektičtější a já se tak můžu v poklidu  věnovat potřebám Elišky a vkročit do nového dne!
A jak vznikne takový snídaňový koláč? Jednoduše z nepovedených palačinek a přidáním všech možných surovin, které jsou ideální k snídani :)! 
V tomto koláči se objevuje 1 neobvyklá surovina - a to Cider. Nebojte se toho a zkuste to s ním! Ideální je jablečný, ale myslím, že se hodí i ostatní příchutě. a alkohol z něj během pečení vyprchá...Navíc vám nahradí kypřící látky a dodá koláči šťavnatost a svěžest. Kdo by se ale i přesto chtěl této položce vyhnout, tak přidá o to více acidofilního mléka.

Na 1 kulatou formu budete potřebovat:



  • 100g špaldové mouky (nebo žitné)
  • 100g pohankové mouky (nebo špaldové či žitné)
  • 4 vejce
  • 200ml Cideru
  • 300ml acidofilního mléka
  • 6 lžic medu
  • 2 špetky soli
  • 50g rozinek
  • 1 jablko


Na ozdobu: banán nebo jiné ovoce a 1 hrst ořechů či semínek, kokosu...


Troubu si předehřejte na 180st.
Kulatou koláčovou formu vystelte pečícím papírem.
Ve větší míse smíchejte acidofilní mléko (podmáslí), žloutky, med, špetku soli, nastrouhané jablko, postupně přimíchávejte i obě mouky.
Bílky ušlehejte s druhou špetkou soli v tuhý sníh a lehce jej vmíchejte do těsta.
Poté přidejte Cider a znovu stěrkou spojte s těstem.
nyní přidejte také rozinky a vše ještě jednou promíchejte.
Těsto vlijte do připravené formy a ozdobte ovocem a ořechy či kokosem.
Pečte 40-45minut.


Poté jej nechte úplně zchladnout.



Podávejte ozdobené datlovým sirupem (v případě potřeby větší sladivosti - ale není to nutné!)






PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!