sobota 28. května 2016

Jahodový koláč III.

klasická varianta




Na 1 obdélníkovou nebo kulatou zapékací formu budete potřebovat:

  • 100g másla
  • 100g olivového rafinovaného oleje
  • 1 vejce
  • 280ml plnotučného mléka
  • 170g hladké mouky
  • 160g celozrnné (špaldové, žitné, pohankové) mouky
  • 150g třtinového cukru  (+30g na závěrečné posypání)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 500g jahod
  • 100g ořechů (já použila kešu)
  • 100g tučného tvarohu

Troubu si předehřejte na 180st.
Připravte si velkou formu nebo plech.
Máslo rozpusťte a spolu s olejem vlijte do formy.
Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na poloviny.
V míse metličkou smíchejte vejce, mléko, cukr, citrónovou šťávu a poté přisypte obě mouky se špetkou soli a kypřícím práškem a pomocí stěrky vše důkladně promíchejte.
Těsto vlijte do formy, kde již máte připravený tuk. Nijak s ním ale těsto nepromíchávejte.

Na těsto opatrně rozetřete tvaroh, který posypete ořechy a jahodami.
Na závěr ještě posypejte povrch 30g třtinového cukru.
Pečte zhruba 40min.



























Přejeme dobrou chuť!!!