klasická varianta
Na 1 obdélníkovou nebo kulatou zapékací formu budete potřebovat:
- 100g másla
- 100g olivového rafinovaného oleje
- 1 vejce
- 280ml plnotučného mléka
- 170g hladké mouky
- 160g celozrnné (špaldové, žitné, pohankové) mouky
- 150g třtinového cukru (+30g na závěrečné posypání)
- 1 prášek do pečiva
- 1 špetka soli
- 1 lžička citrónové šťávy
- 500g jahod
- 100g ořechů (já použila kešu)
- 100g tučného tvarohu
Troubu si předehřejte na 180st.
Připravte si velkou formu nebo plech.
Máslo rozpusťte a spolu s olejem vlijte do formy.
Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na poloviny.
V míse metličkou smíchejte vejce, mléko, cukr, citrónovou šťávu a poté přisypte obě mouky se špetkou soli a kypřícím práškem a pomocí stěrky vše důkladně promíchejte.
Těsto vlijte do formy, kde již máte připravený tuk. Nijak s ním ale těsto nepromíchávejte.
Na těsto opatrně rozetřete tvaroh, který posypete ořechy a jahodami.