středa 25. května 2016

Mrkvánky

jen se po nich zapráší!



Receptů na mrkvánky je spoustu, já jsem ale objevila ten nejlepší a to v knize od Báry Karpíškové. Zkoušela jsem dvě verze: klasickou - máslovou a (svůj experiment) zdravější - tvarohovou. 
Obě dvě mi chutnaly, ale samozřejmě, že ta máslová várka zmizla rychleji :)!!!
Za klasickou náplň se považují povidla, ale můžete experimentovat a vyzkoušet ještě makovou nebo ořechovou náplň - já to mám samozřejmě také ještě v plánu!
Množství je na 2 plechy (cca 40 mrkvánků).

Na TVAROHOVOU verzi budete potřebovat:

  • 400g polohrubé mouky (můžete použít také špaldovou)
  • 250g tučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 velké mrkve
  • špetka soli
  • 200g povidel

+ stejná mouka na podmoučení těsta
+ moučkový cukr na závěrečné posypání


Na KLASICKOU verzi budete potřebovat:

  • 400g polohrubé mouky (můžete použít také špaldovou)
  • 250g másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 velké mrkve
  • špetka soli
  • 200g povidel

+ stejná mouka na podmoučení těsta
+ moučkový cukr na závěrečné posypání

Ve větší míse smícháme mouku se špetkou soli, nastrouhanou mrkví (na jemno), vejcem, vanilkovým cukrem a nastrouhaným máslem (tvaroh strouhat nemusíte, jen jej rozdrobte do těsta).
Vše mícháme rukama do té doby, než vznikne zpracovatelné tužší těsto.
Troubu si předehřejeme na 180st.
Plechy vysteleme pečícím papírem (nebo vymažeme máslem).
Těsto si rozdělíme na 2 části.
1 část rozválíme do velkého obdélníku (opravdu je nutné podmoučovat moukou, aby se nelepilo).
Příborovým nožem rozdělíme obdélník na půl a na každé polovině vytvoříme trojúhelníky.
Doprostřed každého trojúhelníku dáme 1 lžičku povidel a nožem ji trochu rozmázneme po jeho ploše, ať je ta vrstva trochu tenčí.
Poté je z té širší části srolujeme a zahneme tak, aby vznikl rohlíček.
Pokládáme vedle sebe na plech.
Takto postupujeme do té doby, než nám nezbude žádné těsto.

Pečeme v předehřáté troubě na 180st., 20-25minut.







































Po zchladnutí zaprášíme moučkovým cukrem.



PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!