sobota 28. května 2016

Jahodový koláč I.

s tvarohem



S Eliškou pečeme vždycky brzo ráno (jsme ranní ptáčata) a zhruba 4x týdně...:)
Vždycky si tak provoníme byt na celý den a o snídaně či svačinky máme rázem postaráno.
Na trhu jsem objevila výborné české jahody a jelikož jsem si vždycky musela (:)) koupit celý košík, tak bylo potřeba vymyslet i jejich jinou spotřebu - než tu přímou.
Na svém oblíbeném blogu kitchenette jsem našla recept, který mi přišel naprosto ideální. A jak už to bývá mým dobrým zvykem, každou druhou položku jsem trochu obměnila :).
A teď tu jahodovou dokonalost, která mi dnes vylepšila ráno, představuji právě vám!


Na 1 velkou obdélníkovou zapékací formu (nebo plech) budete potřebovat:

  • 25g másla
  • 25g řepkového oleje
  • 1 vejce
  • 250g jogurtu
  • 200ml plnotučného mléka
  • 100g hladké mouky
  • 200g celozrnné (špaldové, žitné, pohankové) mouky
  • 100g medu
  • 50g třtinového cukru (+30g na závěrečné posypání)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 100g lískových ořechů
  • 500g jahod
  • 250g tučného tvarohu

Troubu si předehřejte na 180st.
Připravte si velkou formu nebo plech.
Máslo rozpusťte a spolu s olejem vlijte do formy.
Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na poloviny.
V míse metličkou smíchejte vejce, mléko, jogurt, cukr, citrónovou šťávu a poté přisypte obě mouky se špetkou soli a kypřícím práškem a pomocí stěrky vše důkladně promíchejte.
Těsto vlijte do formy, kde již máte připravený tuk. Nijak s ním ale těsto nepromíchávejte.

Lískové ořechy si orestujte na sucho na pánvi a poté je mezi dvěma kuchyňskýma utěrkama třete o sebe tak, až z nich opadají slupky (při pečení
by totiž zhořkly). Nemusí to být úplně do hladkého oříšku, ale alespoň z větší části.

Na těsto opatrně rozetřete tvaroh, který posypete orestovanými ořechy a poté jahodami.
Na závěr ještě posypejte povrch 30g třtinového cukru.








Vložte do trouby na 180st. Pečte 45minut a poté nechejte zchladnout.











Podávejte posypané moučkovým cukrem, pokud máte rádi opravdu sladké dezerty, ale není to potřeba.










Dopřejte si velký kousek s čajem nebo s carem či kávou - a budete se cítit opravdu blaze :)!!!





















PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!