na 100 způsobů!
Stále vymýšlím nové recepty na chutné a zároveň i zdravé snídaně, na které se budu hned po probuzení těšit! Často docela experimentuji, někdy se to povede a někdy ne. A vám tady samozřejmě vždycky představuji jenom ty povedené kousky - jako je právě tento!
Je to v podstatě taková zapečená kaše, zužitkujete na ni zbytky z lednice a ještě si pochutnáte!
Koláč tvoří 3 vrstvy: 1. obilninová, 2. mléčná a 3. ovocná a ořechová
Můžete přidat co máte po ruce a co vám chutná a téměř vždy se to povede - když dodržíte základní recepturu!
Tak vzhůru do snídaňových variací!
Na jednu obdélníkovou zapékací formu budete potřebovat:
Základní verze:
1. vrstva
- 200g obilnin, pseudoobilnin či rýže (ovesné vločky, žitné vločky, pohanka lámanka, kuskus, bulgur...)
- 50g tuku (kokosový olej nebo máslo)
- 2 vejce (nebo 2 lžíce chia semínek)
- 3 lžíce medu (či jiného sladidla)
Vločky, pohanku nebo rýži uvařte dle návodu do měkka (každé potřebuje jiné množství vody a jiný čas). Přidejte tuk, chia semínka, vejce, med, vše promíchejte a nechejte chvíli stát.
Poté směs stěrkou rozetřete do máslem vymazané formy.
2. vrstva
- 250g tvarohu
- 250g bílého jogurtu
- 100g domácí marmelády či džemu
Vše smíchejte dohromady a natřete na obilninovou směs.
3. vrstva
- 350g ovoce
- 1 lžíce třtinového cukru (nebo jiného sladidla)
- 50g ořechů či semínek na posyp
Ovoce nakrájejte nebo nastrouhejte, smíchejte s cukrem a rozprostřete na 2. vrstvu.
Na závěr posypejte ořechy či semínky.
Vložte do trouby předehřáté na 180st. a pečte cca 30minut!
A o snídaně na další dny máte postaráno;)!!
A toto je MOJE pohanková verze:
1. vrstva
- 200g pohanky lámanky
- 50g másla
- 1 lžička chia semínek
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- 1 banán
Pohanku jsem uvařila v dvojnásobném množství vody, přidala jsem máslo, které se v tom krásně rozpustilo, chia semínka, med a rozmačkaný banán. Po zchladnutí jsem do směsi rozklepla ještě 2 vajíčka.
Formu mi Eli vymazala máslem a pak jsme na to rozetřely celou směs .
- 250g tvarohu
- 200g ovocného jogurtu
- 50g kokosu
- 2 lžíce datlového sirupu
Vše jsem spolu smíchala a natřela na pohankovou vrstvu.
3. vrstva
- 2 jablka
- 1/2 pudingového prášku
- 50g rozinek
- 2 lžíce medu
- 1 lžička skořice
- 40g sekaných mandlí na posyp
Jablka jsem nastrouhala a smíchala s rozinkami, medem pudingovým práškem a skořicí.
Poté jsem je opatrně rozprostřela na 2. vrstvu.
Vše jsem posypala ještě pokrájenými mandlemi.
Vložila jsem do rozehřáté trouby na 180st, a pekla 30min. Poté jsem to v té troubě nechala ještě dojít do zchladnutí.
Pokud chcete tužší konzistenci, počkejte si do rána a nechte tento "nákyp" ještě pořádně ztuhnout v ledničce!
Přeji všem dobrou chuť!!!!
A příjemné experimentování :-)!