sobota 4. června 2016

Jahodová marmeláda

s chia semínky



Jahody mají jednu výhodu i nevýhodu - musí se sníst hned! A tak mám každý rok řešení, jak si na nich pochutnávat klidně celý měsíc vkuse:)! 
Ihned po koupení na trhu je omyju, očistím, nakrájím (když ale dělám větší množství, tak je spíš prohnětu šťouchadlem na brambory) a připravím si z nich pár skleniček té nejlepší a nejvoňavější marmelády!
Potom ji dávám snad všude - na toust, na rohlík s máslem, do jogurtu, do koktejlu, na zmrzlinu, do tvarohu....a všude splní svůj účel - daný pokrm pozvedne o několik úroveň výš!!

Nechť je i vám tato marmeláda malým letním potěšením :)!

Na 3 plné sklenice marmelády (o velikosti 400ml) budete potřebovat:


  • 1kg jahod
  • 3 lžíce chia semínek
  • 300g medu (nebo třtinového cukru)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 citróny


Jahody omyjte a očistěte, případně i nakrájejte na půlky.
Vložte je do hrnce spolu s medem, vanilkovým cukrem, solí a šťávou z obou citrónů.
Dejte je vařit a nechte je odkryté cca 1hodinu probublávat.
Poté přidejte chia semínka a ještě 1/2 hodiny na mírném plameni povařte.

Mezitím si připravte sklenice, které vypláchněte vřící vodou.
Marmeládu do nich poté přelijte, uzavřete a otočte dnem vzhůru.

A druhý den si na ní pěkně pochutnejte!

TIPY:
Pokud byste chtěli hustější konzistenci - vařte odkryté min. 2 hodiny.
Pokud máte raději sladší marmelády než ty nakyslejší - dejte šťávu jen z 1 citrónu.
Takto si můžete připravit marmeládu z kteréhokoliv ovoce!



Přeji krásné letní dny!!!




Na toustu s avokádem je vynikající!