neděle 26. června 2016

Jogurtový koláč s ovocem

a müsli drobenkou



Deštivá neděle se jevila jako ideální den k tomu, abych se pustila do nějakého svého kulinářského koláčového experimentu. Vycházela jsem z receptu od Hanky Zemanové, ale trochu jsem jej přetvořila k obrazu svému. Výsledek jsem právě dojedla a natolik mi zachutnal, že jsem ihned sedla k počítači a sepsala pro vás recept! Tak snad si na něm taky tak pochutnáte!


Na 1 kulatou koláčovou formu budete potřebovat:

  • 200g celozrnné (pohankové) mouky
  • 100g ořechů (vlašské, lískové, kešu....)
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 50ml řepkového oleje
  • 200g jogurtu
  • 100g třtinového cukru (nebo sirupu, medu, marmelády...)
  • 1 vejce
  • 500g ovoce (jahody, broskve, nektarinky, meruňky, banány...)


Na müsli drobenku budete potřebovat:

  • 150g müsli (nebo směsi ovesných vloček s ořechy a sušeným ovocem)
  • 50g změklého másla
  • 60g medu


Troubu si předehřejeme na 180st. (horkovzdušnou na 160st.)
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme krupicí nebo používanou moukou.
Ořechy rozmixujeme (v elektrickém sekáčku nebo jiném mixéru) na jemno a smícháme je s moukou, kypřícím práškem a špetkou soli.
Přidáme vejce, olej, jogurt, cukr nebo jiné sladidlo a vše důkladně promícháme.
Těsto nalijeme do formy a poklademe jej nakrájeným ovocem.
Na závěr posypeme ovoce drobenkou, kterou si připravíme smícháním müsli s máslem a medem.
Koláč vložíme do trouby a pečeme 35min.

Po vychladnutí podáváme s kopečkem jogurtu nebo zakysané smetany.




Kdo má rád sladší koláče, může si jej ještě pokapat medem, datlovým či jiným sirupem, ale není to potřeba.




PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!