úterý 14. června 2016

Ovesný koláč

s broskvemi




Tento koláč se pro své složení hodí k ideální snídani a obšťastní i toho největšího nenasytu - věřte mi :)! Vyzkoušela jsem samozřejmě i variantu s jahodami (viz níže) a nedokážu říct, který mi chutná více...Oba jsou totiž dokonalé!


Na 1 kulatou nebo obdélníkovou formu budete potřebovat:

  • 50g másla
  • 50ml řepkového oleje
  • 1 vejce
  • 280g jogurtu
  • 300g müsli (nebo ovesných vloček smíchaných se vším co máte rádi:sušené ovoce, ořechy, semínka, čokoláda...)
  • 100ml bezové šťávy (nebo medu či jakékoliv marmelády)
  • 1 banán (nemusí být)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3 lžíce kokosu
  • 3 broskve
  • 150g farmářského tučného tvarohu
  • 2 lžíce třtinového cukru (na závěrečné
    posypání)
Do formy nalijeme olej a smícháme jej s máslem.
Formu vložíme na chvíli (do rozpuštění másla) do trouby, kterou zapneme na 180st.
Mezitím v míse smícháme jogurt s vejcem, bezovou šťávou a nakrájeným banánem.
Přidáme müsli s kypřícím práškem a špetkou soli a vše důkladně stěrkou promícháme.
Broskve omyjeme a nakrájíme na měsíčky.
Do rozpuštěného oleje s máslem opatrně stěrkou přendáme všechno těsto a vyrovnáme jej po celé ploše.
Na těsto naklademe pokrájené broskve a na celý povrch rozdrobíme tvaroh
Celý koláč posypeme 3 lžícemi kokosu a dvěmi lžícemi třtinového cukru.
Dáme péct do trouby předehřáté na 180st.
Pečeme cca 45minut.













PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!


a ještě slíbená verze s jahodami



Ano, letos mě jahody úplně uchvátily!! Hlavně teda ta jejich vůně při pečení a po dopečení všemožných koláčů. Tento - JAHODOVÝ - jsme dopekly v  podvečer a po večeři jsme se do něj s Eli pořádně pustily! Ta omamná vůně si o to sama řekla! 

Na 1 kulatou nebo obdélníkovou formu budete potřebovat:

  • 50g másla
  • 50ml řepkového oleje
  • 1 vejce
  • 280g jogurtu
  • 360g müsli (nebo ovesných vloček smíchaných se vším co máte rádi:sušené ovoce, ořechy, semínka, čokoláda...)
  • 100ml bezové šťávy (nebo medu či jakékoliv marmelády)
  • 1 banán (nemusí být)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 60g lískových ořechů
  • 500g jahod
  • 150g olešnického tvarohu
  • 2 lžíce třtinového cukru (na závěrečné posypání)
Do formy nalijeme olej a smícháme jej s máslem.
Formu vložíme na chvíli (do rozpuštění másla) do trouby, kterou zapneme na 180st.
Mezitím v míse smícháme jogurt s vejcem, bezovou šťávou a nakrájeným banánem.
Přidáme müsli s kypřícím práškem a špetkou soli a vše důkladně stěrkou promícháme.
Lískové ořechy na sucho na pánvi opražíme a mezi dvěmi kuchyňskými utěrkami je proválíme, abychom je (alespoň částečně) zbavily slupky.
Do rozpuštěného oleje s máslem opatrně stěrkou přendáme všechno těsto a vyrovnáme jej po celé ploše.
Na těsto naklademe omyté a očištěné jahody (můžete je rozpůlit, ale celé nám doma chutnají tak nějak víc).
Na celý povrch rozdrobíme tvaroh, vysypeme ořechy a rukama je jemně přitlačíme do těsta.
Na závěr koláč posypeme dvěmi lžícemi cukru a dáme péct do trouby předehřáté na 180st.
Pečeme cca 45minut.








Zkuste vydržet do jeho zchladnutí a poté si na něm pochutnejte stejně tak jako MY!!!










,
































A takhle nevzhledně na nás do rána čekal...:-)