úterý 26. července 2016

Cuketovo-meruňkový koláč

čistá sezónní záležitost!



To jsem tak jednoho letního rána zjistila, že nemáme nic moc na snídani. Eli si zase vyžadovala svou pravidelnou dávku ranních pohádek a tak jsem si řekla, že uděláme něco užitečnějšího - a na pečení ji zlákám vždycky! Nachystala jsem vše potřebné a pustily jsme se s radostí do díla.
Už jsme tak sehrané, že i bez většího nepořádku nám to šlo tak rychle, že se tento koláč stal opravdu snídaní! A tentokrát jsem jej nešidila na cukru, což nezapomněli opomenout i všichni následní spokojení jedlíci :)!

Na 1 formu (obdélníkovou nebo i kulatou) budete potřebovat:

  • 300g celozrnné mouky
  • 60g třtinového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 1/2 středně velké cukety 
  • 5 meruněk
  • 100g meruňkové marmelády
  • 2 vejce
  • 60ml mléka
  • 60ml řepkového oleje

Na drobenku: 40g ořechů, 100g jemných ovesných vloček (nebo müsli), 40g másla, 40g třtinového cukru

 Troubu si předehřejte na 180st. (máte-li horkovzdušnou tak na 165st., je to lepší - kvůli použité zelenině a ovoci)
Formu si vymažte máslem.
Připravte si drobenku (ručním) smísením ořechů, ovesných vloček, povoleného másla a třtinového cukru.
Ve větší míse smíchejte mouku s cukrem, kypřícím práškem, solí a skořicí..
Přidejte na hrubo nastrouhanou cuketu (i se slupkou), na čtvrtky nakrájené meruňky, marmeládu, vejce, mléko, olej a všechny ingredience spolu pomocí vařechy nebo stěrky ještě důkladně promíchejte.
Do připravené formy vlijte všechno těsto a následně jej posypejte připravenou drobenkou.
Vložte do předehřáté trouby na 45-50 minut.
Poté nechte úplně zchladnout (a ikdyž se vám nebude zdát ze začátku těsto úplně hotové, po zchladnutí se pěkně zpevní a bude vláčné a zároveň udělané).



























Podávejte s kopečkem jogurtu nebo zakysané smetany nebo jen tak ke kávě ;)!




PŘEJEME DOBROU LETNÍ CHUŤ!!!