čtvrtek 7. července 2016

Cuketový chlebíček

s chia marmeládou



Přináším vám opět další kousek z mých nápadů a kreativního pečení...Cukety už v mnohých částech naší republiky dozrávají a tak doufám, že se vám právě toto jejich sladké zpracování bude hodit;)!
Tento chlebíček je velice vláčný a málokdo by v něm poznal onu základní ingredienci! Takže jej směle můžete nabídnout i všem odpůrcům zdravé výživy!
Podávala jsem jej ještě s domácí malinovou chia marmeládou, ale i bez ní docela rychle mizel :)!
Tak snad s ním budete mít taky úspěchy!


Na 1 formu na biskupský chlebíček budete potřebovat:

  • 1 středně velkou cuketu
  • 1 hrnek müsli (nebo ovesných vloček se sušeným ovocem a ořechy)
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek jogurtu
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 balení kypřícího prášku
  • 2 vejce
  • špetka soli


* 1 hrnek = 125g

Troubu si zapneme na 180st.
Chlebíčkovou formu si vysteleme pečícím papírem.
Cuketu pořádně omyjeme a i se slupkou nastrouháme nahrubo.
Smícháme ji s cukrem, vejcem, olejem a jogurtem.
Ovesné vločky a müsli rozmixujeme. Přidáme k nim špaldovou mouku, kypřící prášek a špetku soli.
Sypkou směs přimícháme k té cuketové a poté vlijeme do formy.
Vložíme do trouby a pečeme 45-50min.
Poté necháme úplně chlebíček zchladnout.






Kdybyste náhodou měli doma přebytky jakéhokoliv ovoce, zkuste si připravit i tuto 
Jednoduchou chia marmeládu! 




Budete potřebovat:


  • 1kg ovoce
  • 300g cukru
  • 1/2 citronu
  • 10g másla
  • 30g chia semínek





Ovoce očistíme a opláchneme.
Vložíme jej do hrnce, zasypeme cukrem, zastříkneme šťávou z citrónu a vaříme odkryté cca 1 hodinu.
Poté přimícháme chia semínka  a máslo (zajistí lesklý vzhled marmelády) a ještě horké vléváme do čistých šroubovacích sklenic.
Otočíme dnem vzhůru a po zchladnutí uchováme v ledničce po dobu 1 měsíce.




Já ji zvládla vytvořit i v minimálních podmínkách na chatě, takže věřím, že to zvládne každý!

PŘEJEME DOBROU CHUŤ A KRÁSNÉ PRÁZDNINOVÉ DNY!