jen se po nich zapráší!!
Aby to tu nebylo zaplněné jen sladkými recepty, tak vám předkládám recept na domácí houstičky, kterými to tu stále ještě nádherně voní!
A tvaroh v nich najdete taky! Dodává jim vláčnost a taky vás díky němu pěkně nasytí!
My jsme se tím s Eli pěkně zabavily při nedělním odpoledni, tak doufám, že i vy si užijete nejen samotný výsledek, ale i jeho tvorbu;)!
- 1 balení kvasnic
- 1 lžička cukru
- 500g mouky (já použila 300g hladké, 100g špaldové a 100g žitné)
- 1 lžička soli
- 5 lžic olivového oleje
- 125g tvarohu
- 250ml mléka
- 1 vejce (na potření)
- mák, kmín, sůl (na posypání)
Kvasnice smícháme s 1 lžičkou cukru, 1 hrstí mouky (nejl. žitné), 50ml mléka a necháme na teplém místě vzejít na kvásek (cca 10minut).
V míse smícháme mouky se solí, olivovým olejem, tvarohem a zbytkem mléka.
Přidáme kvásek a rukama těsto pořádně prohněteme, až bude pružné, hladké a nebude se lepit na ruce.
Poté z něj vytvoříme velký bochánek, zasypeme jej trochou mouky a necháme ho přikrytý na teplém místě 1,5hodiny kynout.
Každý díl rozkrojíme na 3 dílky, ty rozválíme na malé "provázky" a jejich zamotáním vytvoříme housky.
Housky pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mákem nebo kmínem a solí - dle libosti.
Necháme ještě 15 minut stát a trochu nakynout a poté je vložíme do trouby předehřáté na 200st.
Pečeme 20-30minut, až povrch housek zezlátne.
POČKÁME do zchladnutí (ikdyž to bude těžké :)) a poté je podáváme s čímkoliv, co máme rádi!