neděle 17. července 2016

Domácí housky

jen se po nich zapráší!!



Aby to tu nebylo zaplněné jen sladkými recepty, tak vám předkládám recept na domácí houstičky, kterými to tu stále ještě nádherně voní! 
A tvaroh v nich najdete taky! Dodává jim vláčnost a taky vás díky němu pěkně nasytí! 
My jsme se tím s Eli pěkně zabavily při nedělním odpoledni, tak doufám, že i vy si užijete nejen samotný výsledek, ale i jeho tvorbu;)!

Na cca 16 houstiček budete potřebovat:
  • 1 balení kvasnic 
  • 1 lžička cukru
  • 500g mouky (já použila 300g hladké, 100g špaldové a 100g žitné)
  • 1 lžička soli
  • 5 lžic olivového oleje
  • 125g tvarohu
  • 250ml mléka
  • 1 vejce (na potření)
  • mák, kmín, sůl (na posypání)

Kvasnice smícháme s 1 lžičkou cukru, 1 hrstí mouky (nejl. žitné), 50ml mléka a necháme na teplém místě vzejít na kvásek (cca 10minut).
V míse smícháme mouky se solí, olivovým olejem, tvarohem a zbytkem mléka.
Přidáme kvásek a rukama těsto pořádně prohněteme, až bude pružné, hladké a nebude se lepit na ruce.
Poté z něj vytvoříme velký bochánek, zasypeme jej trochou mouky a necháme ho přikrytý na teplém místě 1,5hodiny kynout.
Až bude těsto vykynuté (zdvojnásobí svůj objem), tak jej na pomoučené ploše rozkrájíme na 16 dílů.
Každý díl rozkrojíme na 3 dílky,  ty rozválíme na malé "provázky" a jejich zamotáním vytvoříme housky.
Housky pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mákem nebo kmínem a solí - dle libosti.
Necháme ještě 15 minut stát a trochu nakynout a poté je vložíme do trouby předehřáté na 200st.


Pečeme 20-30minut, až povrch housek zezlátne.






POČKÁME do zchladnutí (ikdyž to bude těžké :)) a poté je podáváme s čímkoliv, co máme rádi!





                                Já jsem si je dala k šopáku, Eli si vystačila se samotnými :))




PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!!