neděle 31. července 2016

Švestkový koláč

s tvarohem a drobenkou



Vždycky jsem si myslela, že švestky jsou spíše podzimní záležitost...Ale když jsem na ně včera narazila v obchodě, tak jsem neváhala a už jsem přemýšlela, co z nich dobrého upeču.
Přemýšlela jsem opravdu dlouho a prošla snad úplně recepty se švestkami! A nakonec se z nich zrodil tento výtečný koláč, na kterém si pochutnávám u od rána!!
Tak snad i u vás doma vytvoří příjemnou snídaňovou nebo kávičkovou atmosféru!

Na 1 velký plech budete potřebovat:



  • 300g polohrubé mouky (můžete i použít 100g celozrnné a 200g polohrubé)
  • 1 kypřící prášek
  • 1 lžíce máku
  • špetka soli
  • 60g třtinového cukru
  • 200ml mléka
  • 250g tvarohu 
  • 100g jogurtu
  • 100g marmelády (já použila rybízovou, nemáte-li můžete dát jinou, nebo i cukr či jiné sladidlo...)
  • 2 vejce
  • 60g másla
  • 1 pudingový prášek (já požila vanilkový)
  • 750g švestek


Na drobenku: 30g másla, 30g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 60g celozrnné (nebo polohrubé) mouky

Troubu si předehřejte na 180st.
Plech vystelte pečícím papírem.
Mouku smíchejte s kypřícím práškem, špetkou soli, mákem a třtinovým cukrem.
100ml mléka smíchejte s 1 vejcem, rozpuštěným máslem, přilejte jej k mouce a vařechou (nebo rukama) umíchejte nelepivé těsto.
Tvaroh rozšlehejte s marmeládou (nebo cukrem), 1 vejcem, jogurtem, zbylými 100ml mléka a postupně vmíchejte také pudingový prášek.
Švestky omyjte a nakrájejte na poloviny (můžete i na čtvrtiny, chcete-li).
Těsto rozválejte na celý plech. Na něj vlijte a stěrkou rozetřete tvarohovou směs a na ni poklaďte rozpůlené švestky.
Vše zasypejte drobenkou, kterou si připravíte smícháním (rukama) povoleného másla, třtinového cukru, vanilkového cukru  a mouky.






Pečte v předehřáté troubě 40minut.



Počkejte až koláč úplně zchladne, poté jej nakrájejte a můžete hrdě servírovat!



PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!