(nejen) pro maminky!
Vyzkoušela jsem více verzí tohoto chlebíku. Někdy byl příliš sypký, jindy málo sladký, ale nakonec jsem recept uvedla v dokonalost a tak vám jej můžu také s klidným svědomím předat!
A proč je určen maminkám? Má totiž speciální "maminkovské" složení, které potřebujeme k podpoře kojení či k obalení nervů, pro hezčí pleť, kvalitnější vlasy a nehty...no zkrátka v každém kousku si přijde Vaše tělo na své!
Tak snad už jsem Vás dostatečně navnadila a zde je i onen recept:
Na 1 formu biskupského chlebíčku budete potřebovat:
- 250ml mléka (kokosového nebo klasického)
- 200g rýžové (nebo špaldové) mouky
- 100g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/2 lžičky vanilkové esence
- 1 vejce
- 100g tučného tvarohu
- 15g chia semínek
- 15g máku
- 50g oleje (kokosového nebo řepkového)
- 100g medu
Formu si vymažeme olejem (nebo vysteleme pečícím papírem).
Troubu předehřejeme na 180st.
V míse smícháme mouky se špetkou soli, mákem a kypřícím práškem.
V druhé míse smícháme med s tvarohem, olejem, vejcem, chia semínky a vanilkou - necháme 10minut stát.
Tekutou směs přidejte k sypké a vše důkladně promíchejte.
Těsto vlijeme do připravené formy a vložíme do trouby.
Pečeme 35minut při 180st.
Kdyby vás zajímala kynutá verze chlebíku (pro mě je ještě lepší!!!), tak najdete recept na konci příspěvku.
Podáváme s kvalitní (domácí) marmeládou a dobrou kávou, carem či čajem.
PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!
PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!
Kynutý makový chlebík
pro majitele domácích pekáren
Ikdyž budou některé kojící maminky namítat, že kynuté pečivo pro ně moc není. Pokud se do něj nepustíte v den upečení, tak vám a miminku problémy nezpůsobí (mám ozkoušeno), navíc jsem použila místo klasického droždí sušené, které má sice za následek menší vláčnost pečiva, ale při rychlé přípravě kynutých chlebíků je velmi dobrým pomocníkem a tolik nenadýmá! A onu vláčnost zajistí tvaroh, který jsem do receptu přidala.
Tento recept je určen pro ty šťastlivce, kteří mají domácí pekárnu.
Pokud ji nemáte a i přesto si jej chcete udělat, tak nejdřív vytvořte z 60ml mléka, droždí a lžíce cukru kvásek, který přelijete do mouky a postupně přimíchávejte zbylé ingredience. Nechte kynout 1,5hodiny. Poté přesuňte do vymazané chlebíkové formy a nechte kynout ještě 30minut.
Pečte při 180st., 45-50minut.
Ingredience na menší chlebíkovou formu:
- 160ml mléka (kokosového nebo klasického)
- 1 vejce
- 40g měkkého másla nebo oleje
- 1/2 lžičky soli
- 100g medu
- 200g polohrubé mouky
- 100g rýžové mouky
- 100g tučného tvarohu
- 30g máku
- 1 sáček sušeného droždí
Všechny ingredience vložíme do nádoby v uvedeném pořadí.
Spustíme program na sladké pečivo (trvá cca 2,5hodiny)
Po upečení hned vytáhneme a necháme zchladnout na mřížce.
Podáváme s marmeládou, oříškovým máslem nebo jen tak...ke kávičce, caru či čaji!
Přejeme dobrou chuť!!