středa 19. října 2016

Dýňový perník

vůně podzimu


Z dýní se dá vykouzlit ledacos! Od polévek, přes kaše po cheesecaky! V tomto období mám ráda, když nám to doma voní skořicí a hřebíčkem a tak mé rozhodnutí, vytvořit z nich perník, bylo docela rychlé!

Na 1 obdélníkovou formu budete potřebovat:


  • 200g dýňového pyré (viz níže)
  • 1 citrón
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 400g polohrubé mouky 
  • 150g žitné mouky
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 100g třtinového cukru
  • 100g medu
  • 2 lžíce kakaa
  • 400ml rostlinného mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
Poleva: 100g kvalitní čokolády, 2 lžíce rumu, 1 lžíce kokosového oleje (nebo másla) a kokos na posypání


Dýni Hokkaidó důkladně očistíme, rozpůlíme, vydlabeme vnitřní dužninu se semínky a nakrájíme na kostky. Do hrnce dáme trochu vody a na tzv. pařáček vložíme pokrájenou dýni. Vaříme cca 20 minut a poté rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
Troubu si předehřejeme na 180st.
Připravenou formu vysteleme pečícím papírem.
Dýňové pyré smícháme se šťávou z citrónu, medem a mlékem.
V druhé míse smísíme mouky se špetkou soli, perníkovým kořením, cukrem, kakaem a jedlou sodou. Do této směsi postupně vléváme dýňový krém a pomocí stěrky vše důkladně spojíme.
Poté směs vlijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme 45minut.

Mezitím si vytvoříme polevu rozpuštěním čokolády s rumem a olejem ve vodní lázni.

Až perník zchladne, tak jej potřeme polevou a zasypeme strouhaným kokosem.







Přejeme dobrou podzimní chuť!!!