vůně podzimu
Z dýní se dá vykouzlit ledacos! Od polévek, přes kaše po cheesecaky! V tomto období mám ráda, když nám to doma voní skořicí a hřebíčkem a tak mé rozhodnutí, vytvořit z nich perník, bylo docela rychlé!
- 200g dýňového pyré (viz níže)
- 1 citrón
- 2 lžičky jedlé sody
- 400g polohrubé mouky
- 150g žitné mouky
- 1 lžíce perníkového koření
- 100g třtinového cukru
- 100g medu
- 2 lžíce kakaa
- 400ml rostlinného mléka
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
Poleva: 100g kvalitní čokolády, 2 lžíce rumu, 1 lžíce kokosového oleje (nebo másla) a kokos na posypání
Dýni Hokkaidó důkladně očistíme, rozpůlíme, vydlabeme vnitřní dužninu se semínky a nakrájíme na kostky. Do hrnce dáme trochu vody a na tzv. pařáček vložíme pokrájenou dýni. Vaříme cca 20 minut a poté rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
Troubu si předehřejeme na 180st.
Připravenou formu vysteleme pečícím papírem.
Dýňové pyré smícháme se šťávou z citrónu, medem a mlékem.
V druhé míse smísíme mouky se špetkou soli, perníkovým kořením, cukrem, kakaem a jedlou sodou. Do této směsi postupně vléváme dýňový krém a pomocí stěrky vše důkladně spojíme.
Poté směs vlijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme 45minut.
Mezitím si vytvoříme polevu rozpuštěním čokolády s rumem a olejem ve vodní lázni.
Až perník zchladne, tak jej potřeme polevou a zasypeme strouhaným kokosem.
Přejeme dobrou podzimní chuť!!!