pondělí 3. října 2016

Oříškové bochánky

kynuté




Koupila jsem si předčasný dárek k svátku - a to 3. díl kuchařky od mé oblíbené autorky Evy Francové. Tento díl je ještě více zaměřený na zdravé pečení a vaření, tak mě to samozřejmě hned zaujalo a ještě v den koupě knihy jsem se pustila do pečení těchto bochánků....Nepovedly se ovšem tak jak bych chtěla, trochu se připekly...a byly docela suché..Ale nenechala jsem se odradit a po jejich snědení jsem pekla další várku! Trochu jsem poupravila ingredience a hlavně stupeň pečení - a už se vše povedlo na výbornou!!!! 
Mé chuťové buňky zaplesaly a druhý den jsem si je dala na snídani i na svačinu - s půl hodinovým rozestupem :))))


Na 12 bochánků nebo na 1 chlebík budete potřebovat:
  • 4 lžíce datlového sirupu (nebo medu)
  • 50g rozinek (není nutné)
  • 100g lískových oříšků
  • 300g celozrnné pšeničné mouky
  • 100g žitné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 60g třtinového cukru
  • 250ml mléka (já použila mandlovo-rýžové)
  • 1 balíček instantního droždí
  • 4 lžíce řepkového oleje


Na suché pánvi opražíme oříšky a poté je třením mezi kuchyňskými utěrkami oloupeme.
V míse smícháme obě mouky a 1/2 lžičky soli, třtinový cukr, instantní droždí, olej, datlový sirup, rozinky a opražené oříšky (12ks si odložíme).
Do směsi přilijeme 250ml vlažného mléka a zpracujeme těsto.
Těsto necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.
Až bude těsto vykynuté, tak jej lžící naklademe do důkladně vymazané mufinové formy nebo do formy chlebíku (moje oblíbenější varianta).
Povrch ozdobíme odloženými 12 oříšky a necháme těsto ještě 15-20minut kynout.
Pečeme v předehřáté troubě na 180st., 25-30minut.

1. připečenější verze

2. lepší verze

Chlebíková NEJLEPŠÍ verze!!!

PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!