Koupila jsem si předčasný dárek k svátku - a to 3. díl kuchařky od mé oblíbené autorky Evy Francové. Tento díl je ještě více zaměřený na zdravé pečení a vaření, tak mě to samozřejmě hned zaujalo a ještě v den koupě knihy jsem se pustila do pečení těchto bochánků....Nepovedly se ovšem tak jak bych chtěla, trochu se připekly...a byly docela suché..Ale nenechala jsem se odradit a po jejich snědení jsem pekla další várku! Trochu jsem poupravila ingredience a hlavně stupeň pečení - a už se vše povedlo na výbornou!!!!
Mé chuťové buňky zaplesaly a druhý den jsem si je dala na snídani i na svačinu - s půl hodinovým rozestupem :))))
Na 12 bochánků nebo na 1 chlebík budete potřebovat:
- 4 lžíce datlového sirupu (nebo medu)
- 50g rozinek (není nutné)
- 100g lískových oříšků
- 300g celozrnné pšeničné mouky
- 100g žitné mouky
- 1/2 lžičky soli
- 60g třtinového cukru
- 250ml mléka (já použila mandlovo-rýžové)
- 1 balíček instantního droždí
- 4 lžíce řepkového oleje
Na suché pánvi opražíme oříšky a poté je třením mezi kuchyňskými utěrkami oloupeme.
V míse smícháme obě mouky a 1/2 lžičky soli, třtinový cukr, instantní droždí, olej, datlový sirup, rozinky a opražené oříšky (12ks si odložíme).
Do směsi přilijeme 250ml vlažného mléka a zpracujeme těsto.
Těsto necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.
Až bude těsto vykynuté, tak jej lžící naklademe do důkladně vymazané mufinové formy nebo do formy chlebíku (moje oblíbenější varianta).
Povrch ozdobíme odloženými 12 oříšky a necháme těsto ještě 15-20minut kynout.
Pečeme v předehřáté troubě na 180st., 25-30minut.
1. připečenější verze |
2. lepší verze |
Chlebíková NEJLEPŠÍ verze!!! |
PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!