poctivá domácí snídaně
Kdo by neznal klasický tousťák! V jiných zemích je to (doslova) denní chléb. U nás doma spíš nouzová snídaně, když není napečeno. A jelikož jím nejraději jídlo, které si sama upeču nebo uvařím, tak jsem se pustila i do tohoto tousťáku. Složení na obalu baleného chlebu v obchodech mě k tomu totiž i tak trochu donutilo...
Inspiraci jsem čerpala od Evy Francové z Kuchařky ze Svatojánu.
Pro příznivce zdravé výživy nebo odpůrce bílých jedů (cukr, hladká mouka)je možné chléb upéct také z špaldové a žitné mouky v poměru 1:1 (250g a 250g)
Pro příznivce zdravé výživy nebo odpůrce bílých jedů (cukr, hladká mouka)je možné chléb upéct také z špaldové a žitné mouky v poměru 1:1 (250g a 250g)
- 300g hladké mouky
- 100g špaldové mouky
- 100g celournné pšeničné mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 a 1/4 lžičky sušeného droždí
- 5 lžic olivového oleje
- 150ml teplé vody
- 100g tvarohu
- 100ml mléka
Ve velké míse smícháme mouky se solí, cukrem, sušeným droždím, olivovým olejem, tvarohem, vodou a mlékem.
Rukama dobře zpracujeme a necháme na teplém místě kynout (cca 1 hodinu).
Po vykynutí těsto přesuneme do vymazané formy a necháme kynout ještě půl hodiny.
Pečeme v předehřáté troubě na 180st., 40minut,
Máte-li domácí pekárnu, tak do ní vložte nejprve tekuté ingredience, potom suché a nakonec sušené droždí a cukr. Spusťte základní program, středně opečenou kůrku a váhu 900g.
Nakonec necháme na mřížce vychladnout.
Podáváme s čímkoliv :)!
(já používám nejčastěji domácí lučinu, domácí kešu máslo - recept níže, klasické máslo, domácí marmeládu, jakoukoliv pomazánku - a nebo s polníčkem, avokádovým olejem (nebo avokádem), farmářským sýrem od Menšíků posypaný chilli semínky.
Já mám tyto tousty nejraději s domácím kešu máslem! Připravíte si jej snadno. Budete potřebovat:
- 50ml olivového (nebo jakéhokoliv jiného kvalitního oleje)
- 50g másla
- 200g kešu oříšků (nebo 100g mandlí a 100g kešu)
- 1/2 lžičky soli
- špetka chilli
Oříšky dáme do misky s vodou a necháme několik hodin (nebo přes noc) odmočit.
Olivový olej s povoleným máslem a odmočenými oříšky rozmixujeme (používám elektrický sekáček).
Mějte trpělivost a mixujte na několikrát, ať jej nezavaříte.
Poté přidejte sůl a chilli (můžete i bylinky nebo sušená rajčata...dle chuti!) a ještě chvíli pomiixujte.
Uchovávejte v uzavíratelné sklenici, v ledničce - maximálně 30dní.
naše snídaně (čokoládová pohankovo-ovesná kaše, tousty s lučinou, tousty s keču máslem a ovoce:)) |