neděle 30. října 2016

Toustový chléb

poctivá domácí snídaně



Kdo by neznal klasický tousťák! V jiných zemích je to (doslova) denní chléb. U nás doma spíš nouzová snídaně, když není napečeno. A jelikož jím nejraději jídlo, které si sama upeču nebo uvařím, tak jsem se pustila i do tohoto tousťáku. Složení na obalu baleného chlebu v obchodech mě k tomu totiž i tak trochu donutilo...
Inspiraci jsem čerpala od Evy Francové z Kuchařky ze Svatojánu.
Pro příznivce zdravé výživy nebo odpůrce bílých jedů (cukr, hladká mouka)je možné chléb upéct také z špaldové a žitné mouky v poměru 1:1 (250g a 250g)

Na 1 chléb budete potřebovat:

  • 300g hladké mouky
  • 100g špaldové mouky
  • 100g celournné pšeničné mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 a 1/4 lžičky sušeného droždí
  • 5 lžic olivového oleje
  • 150ml teplé vody
  • 100g tvarohu
  • 100ml mléka





Ve velké míse smícháme mouky se solí, cukrem, sušeným droždím, olivovým olejem, tvarohem, vodou a mlékem.
Rukama dobře zpracujeme a necháme na teplém místě kynout (cca 1 hodinu).
Po vykynutí těsto přesuneme do vymazané formy a necháme kynout ještě půl hodiny.
Pečeme v předehřáté troubě na 180st., 40minut,

Máte-li domácí pekárnu, tak do ní vložte nejprve tekuté ingredience, potom suché a nakonec sušené droždí a cukr. Spusťte základní program, středně opečenou kůrku a váhu 900g.

Nakonec necháme na mřížce vychladnout.

Podáváme s čímkoliv :)!


(já používám nejčastěji domácí lučinu, domácí kešu máslo - recept níže, klasické máslo, domácí marmeládu, jakoukoliv pomazánku - a nebo s polníčkem, avokádovým olejem (nebo avokádem), farmářským sýrem od Menšíků posypaný chilli semínky.


Já mám tyto tousty nejraději s domácím kešu máslem! Připravíte si jej snadno. Budete potřebovat:

  • 50ml olivového (nebo jakéhokoliv jiného kvalitního oleje)
  • 50g másla
  • 200g kešu oříšků (nebo 100g mandlí a 100g kešu)
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka chilli


Oříšky dáme do misky s vodou a necháme několik hodin (nebo přes noc) odmočit.
Olivový olej s povoleným máslem a odmočenými oříšky rozmixujeme (používám elektrický sekáček).
Mějte trpělivost a mixujte na několikrát, ať jej nezavaříte. 
Poté přidejte sůl a chilli (můžete i bylinky nebo sušená rajčata...dle chuti!) a ještě chvíli pomiixujte.

Uchovávejte v uzavíratelné sklenici, v ledničce - maximálně 30dní.

naše snídaně (čokoládová pohankovo-ovesná kaše, tousty s lučinou, tousty s keču máslem a ovoce:))