úterý 29. listopadu 2016

Linecký koláč

s pudingem



Nejsem moc trpělivý člověk, takže zdlouhavá titěrná práce, která je důležitá k tvoření cukroví pro mě moc není....A tak jsem upekla místo malých lineckých koleček rovnou koláč! :-)
Nejdřív jsem jej chtěla vyzkoušet s pudingovou náplní, ať nám poslouží jako sytější snídaňový dezert, ale příští volba je jasná - marmeláda!

Na 1 koláčovou formu budete potřebovat:

  • 100g kokosového oleje (nebo másla)
  • 50g másla 
  • 260g celozrnné (špaldové) mouky
  • 50g medu (nebo rýžového sirupu)
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva


Náplň:

  • 400ml mléka
  • 1 vanilkový pudingový prášek
  • 2 žloutky
  • 10ml citrónové šťávy
  • 2 nastrouhaná jablka
  • 1 lžička skořice
  • 50g medu (nebo rýžového sirupu)


Z povoleného kokosového oleje, másla, medu a vajec vytvoříme jednolitou směs.
Poté přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a rukama prohněteme.
Vzniklé těsto uložíme do lednice a začneme dělat pudingovou náplň.
250ml mléka dáme vařit do rendlíku.
Ve zbytku mléka si rozmícháme puding a med nebo sirup. Ten poté vléváme do ohřátého mléka a metličkou asi 2 minuty mícháme.
Necháme chvíli zchladnout a přidáme 2 žloutky.
Poté si nastrouháme jablka a vmícháme je také do pudingu.
Koláčovou formu si vymažeme máslem.
Z lednice vytáhneme těsto a 2/3 rozprostřeme do koláčové formy.
Pomocí prstů "uťapkáme" i po stranách.
Na těsto vlijeme puding s jablky.
Posypeme skořicí.
Z 1/3 těsta uválíme válečky, ze kterých vytvoříme mřížku na koláč.
Vložíme do trouby předehřáté na 180st.
Pečeme 35-40min.

Necháme úplně zchladnout - ideálně přes noc.

Servírujeme posypané moučkovým cukrem nebo jen tak k hřejivému rannímu nápoji!

Večer

Večer

Večer

Ráno (v noci "záhadně" jeden kousek zmizel :-D) 





PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!