sobota 3. prosince 2016

Pohanková kaše

s dýňovým máslem


Ačkoliv jde o triviální recept, musím jej tu přidat, protože jako jedna z mála u nás uspěla i u Elišky a to i přesto, že je zcela bez cukru!
Doplnila jsem ji o dýňové máslo, které jsem si jednoho večera vyrobila z máslové dýně a pak jsem jej dávala snad do všeho! Největší úspěch ale mělo na oříškovém chlebíku nebo právě v této kaši! Recept na něj najdete na konci tohoto článku.

Na 3 porce budete potřebovat:

  • 1 hrnek pohanky kroupy
  • 2 hrnky mléka
  • špetka soli
  • vanilka
  • 1 lžička skořice
  • 200-250g dýňového másla
* 1 hrnek = 125g


Na ozdobení: kokosové lupínky, oříškové máslo (já měla od Šufánka novinku Espresso a bylo to eňoňuňo, Elišce jsem dala mandlové ;)!)


Pohankové kroupy propláchněte vodou a vařte spolu s mlékem a špetkou soli cca 15minut.
Přidejte vanilku a skořici, promíchejte a poté přimíchejte dýňové máslo.
Povařte ještě 5 minut a poté podávejte ozdobené oříškovým máslem a kokosovými lupínky.
(ale můžete zvolit také kakao, čokoládu, nasekané ořechy, kokos, mák, sušené ovoce, rýžový sirup, sušený zázvor, nastrouhané jablko, banán....)





Dýňové máslo vyrobíte velice snadno. Budete potřebovat:

  • 1 máslovou dýni
  • 100g másla
  • špetka soli
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžíce řepkového (nebo olivového) oleje
  • špetka kardamonu
  • šťáva z 1/2 citrónu


Dýni rozpulte a pomocí lžíce (nebo zmrzlinové naběračky) vydlabejte semínka.
Nožem udělejte do dužniny cik cak zářezy.
Posolte, pokapejte olejem a vložte do trouby rozehřáté na 200st. a pečte 40minut.
Poté stáhněte teplotu na 170st a dopékejte ještě 30minut.
Pomocí lžíce vydlabejte upečenou dužninu do vysoké nádoby a spolu s máslem ji ponorným mixérem rozmixujte na pyré.
Smíchejte s kořením a citrónovou šťávou a stěrkou rozdělte do dvou 400ml skleněných nádob se šroubovacím vrškem.

Uchovávejte v lednici po dobu max. 30dní.

Jak už jsem uvedla výše nejraději si toto máslo (je opravdu docela sladké) dávám na Oříškový chlebík nebo do kaší ;)!