čtvrtek 17. listopadu 2016

Podzimní polévka

hřejivá





Myslela jsem si, že kategorii polévek snad ani zařazovat nebudu, neboť je to v našem případě většinou vždycky Co dům dal....Ale tentokrát jsem kápla na tak výjimečnou a výtečnou chuť, že se o ni musím podělit i s vámi!
Většinou nejsem příznivcem mnoha surovin v jednom receptu, ale tady se to vážně vyplatí!

Budete potřebovat:

  • 1/2 dýně hokkaidó
  • 2 mrkve
  • 2 červené papriky
  • 3 červené cibule
  • 1 bílou cibuli
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžičku kari
  • 1cm čerstvého zázvoru
  • 1 bio bujón (Wurzl pikant)
  • 1 lžíce sojové omáčky Shoyu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2l vody

Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky. Mrkev a papriku očistíme a nakrájíme na proužky.
Cibuli nakrájíme na čtvrtiny
Všechnu pokrájenou zeleninu (kromě bílé cibule a zázvoru) vysypeme na plech vystlaný pečícím papírem. Přihodíme stroužky česneku i se slupkou a zalijeme dresinkem připraveným ze sojové omáčky, olivového oleje, jablečného octa, tymiánu a hořčice.
pečeme v troubě na 200st., 35minut.
Poté si na oleji nebo přepuštěném másle osmahneme nakrájenou bílou cibuli a pokrájený zázvor na jemno. Zaprášíme kari kořením a přimícháme dvě lžíce červené čočky.
Přidáme opečenou zeleninu a bio bujón, chvíli opečeme a poté zalijeme 2litry horké vody.
Vaříme ještě cca 15 minut a nakonec tyčovým mixérem rozmixujeme.
(já nemixuji úplně dohladka, mám ráda v polévce občas nějaký kus zeleniny)





Podáváme s rukolou a uzeným ovčím sýrem (má specialita, ale i bez toho je tato polévka výtečná)

PS: Můžete posypat ještě pokrájenou chilli papričkou - pro milovníky ostrých jídel nebo místo kari použít uzenou papriku, či kurkumu)

PŘEJEME DOBROU HŘEJIVOU CHUŤ!