středa 9. listopadu 2016

Slaný dýňový koláč

ze "špagetovky"



Tak už ho tu máme - slibovaný druhý recept na slaný koláč (a už mám připravený i třetí....:-))
Tento koláč mi chutnal tak moc, že jsem ho jeden den snídala, obědvala i večeřela :)))! Né, že bychom doma nic jiného k jídlu neměli, ale mé chuťové pohárky prahly vždycky přesně po tomhle. Na snídani jsem si jej dala na opečený toust, na oběd s kuskusem a na večeři jen tak, s polníčkem...A nijak mě ta chuť zatím neomrzela. A víte co je na něm ještě úžasné, že jej můžete připravit prakticky z čehokoliv - samozřejmě špagetová dýně je základ, ale potom už se meze kreativity nekladou!
Tak se pusťme rovnou do toho!!!

Na 1 velký plech budete potřebovat:


  • 1 špagetovou dýni
  • 2 mrkve
  • 100g kukuřice
  • 1 červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 200g žampiónů
  • 1 plechovka nebo sklenička krájených rajčat
  • 200g brynzy
  • 200g 30% nebo jiného sýra
  • 20g sýra na závěr (parmazán, hermelín, niva...)
  • 3 vejce
  • sůl, pepř, olivový/řepkový olej, polníček, rukola...




Dýni rozpulte, každou polovinu osolte, pokapejte olivovým olejem a dejte na plech do trouby vyhřáté na 200st.
Pečte cca 40minut a poté ji pomocí vidličky "nastrouhejte" na "špagety".
Mezitím na oleji osmahněte cibulku s česnekem, přidejte nakrájenou mrkev a žampióny, přilijte rajčaty a nechte na mírném plameni pomalu vyvařovat nepotřebnou tekutinu.
V míse smíchejte vejce s nastrouhaným sýrem, brynzou, solí a pepřem.
Vytvořené špagety z dýně dejte do sítka a snažte se z nich co nejvíce vytlačit vodu. 
Poté je smíchejte se směsí z vajec a sýru a pomocí stěrky vše rozetřete na plech vystlaný pečícím papírem.
Na tuto směs rozprostřete také rajčatovou směsku a vše ještě ozdobte kousky vámi zvoleného sýra (já použila francouzský hermelín z Lídlu)
Polníčkem ozdobte koláč až na závěr, já to udělala před pečením a jak můžete sami posoudit, nevypadá to příliš vábně.






Přeji všem DOBROU CHUŤ!!!!