úterý 13. prosince 2016

Linecké cukroví

zdravější verze




Nějak jsme se do toho s Eliškou opřely a tak teď pečeme každý den! A už začínáme být i sehrané, takže nás to (obě:-)) i víc a víc baví!No uznávám, že Elišku možná někdy víc, jelikož mě stále nenechává chladnou mouka na zemi a v koberci, dětské otisky rukou na okně, sůl v dóze na cukr, rozpíchaná kolečka chvíli poté, co jsem je pracně přesunula na plech, kousky těsta z minulého týdne v krabici od hraček..... no... ale jsme spolu!
Původně jsem měla v plánu udělat velký linecký koláč, ale jelikož jsem si před nějakou dobou objednala krásná vykrajovátka z tchiba, tak by bylo líto je nepoužít!
A den předtím u nás zazvonila paní s domácími marmeládami, které jsem měla objednané před 3 měsíci - a to jistě není náhoda - takže linecké cukroví se péct MUSELO!

Na cca 4 plechy budete potřebovat:

  • 420g celozrnné pšeničné (nebo špaldové) mouky
  • 280g másla
  • 3 žloutky
  • 140g třtinového cukru
  • 1 lžička citrónové kůry
  • vanilka

+ marmeláda

Máslo necháme trochu povolit a poté jej (ručně nebo v robotu) smícháme s ostatními ingrediencemi a uložíme do lednice minimálně na 4 hodiny.
Po vytažení necháme ještě alespoň půl hodiny stát na kuchyňské lince.
Rozdělíme si těsto na 4 díly a z každého na pomoučené ploše vyválíme plát.
Pomocí vykrajovátek vytvoříme různé tvary, které přesuneme na plech vystlaný pečícím papírem.
Pečeme v troubě předehřáté na 150st. 10-15minut.
Poté necháme úplně zchladnout.



Až je cukroví zcela chladné, tak je pomažeme zvolenou marmeládou a slepíme k sobě.



Uchováváme v chladu, v krabici nebo plechové dóze



PŘEJEME DOBROU VÁNOČNÍ CHUŤ!!!