pátek 16. prosince 2016

Medvídci

roztomilí



Určitě už jste na ně někde narazili. Tito roztomilí medvídci objímající mandli svou jednoduchostí přímo vyzývají k tomu, abychom si je upekli! Těsto jsem dělala podle Markéty Pavleje a musím uznat, že lepší jsem fakt nejedla! Je potřeba je nechat pár dní odležet, aby byly úplně měkké, ale to je vlastně dobře, aspoň je nesníte ještě před Vánoci!

Na 2 plechy medvídků budete potřebovat:

  • 250g hladké špaldové mouky
  • 50g mletého kokosu (nebo mletých mandlí)
  • 135g másla
  • 180g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 4 lžíce mléka
  • mouka na pomoučení
  • mandle na ozdobení

V míse smíchejte mouku, sůl, kokos a prášek do pečiva s kořením.
V druhé míse rukama prohnětejte povolené máslo s třtinovým cukrem a mlékem (nebo můžete vše vyšlehat v robotu).
K máslové směsi přidejte směs mouky s kořením a vše ještě důkladně prohnětejte.
Pokud je směs příliš drobivá, přidejte ještě trochu mléka.
Poté těsto zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice - ideálně přes noc, minimálně však na 4 hodiny.
Po uležení nechte ještě na kuchyňské lince alespoň půl hodiny povolit.
Troubu předehřejte na 175st. a plechy si vystelte pečícím papírem.
Poté rozválejte z těsta plát, ze kterého vykrajovátky vytvoříte medvídky nebo vámi zvolené tvary.
Doprostřed vtlačte mandli, naskládejte na plech a vložte do trouby.
Pečte 10-12min. (podle tloušťky těsta. My děláme docela tlusté -cca 7mm)


Poté vyndejte, nechejte zchladnout a po vychladnutí naskládejte do plechové či papírové krabice.


Uložte do chladu a na Vánoce se do nich pusťte ;)!!!



PŘEJEME DOBROU VÁNOČNÍ CHUŤ!!!