pěkně nadýchané
Už jsem rezignovala na to péct kynuté pečivo z celozrnné mouky (původně to měly být celozrnné koblížky, které skončily v koši) a připustila si fakt, že pokud se tím neládujeme denně, tak nám toto krásně nadýchané jemné pečivo (které s jinou, než hladkou bílou moukou, nevytvoříte) občas opravdu neuškodí - ba co víc, když ho sníme s chutí a budeme na tu snídani ještě během dne vzpomínat (jako v mém případě), tak nám spíš prospěje - na duši! :-)
A kdy jindy si udělat tuto dobrotu, než na zlatou neděli!
Recept mám z knihy Báry Karpíškové.
- 500g hladké mouky (doporučuji babiččinu volbu)
- 225ml teplého mléka
- 60g třtinového cukru
- 60g změklého másla
- 30g čerstvého droždí
- 1 lžička soli
- 1 vejce
Na závěr: mák na posypání, 1 vejce na potření, mouka na podmoučení
Mouku (ideálně prosátou) smíchám s mlékem, cukrem, máslem a rozdrobeným droždím. Postupně přidám ještě sůl a vejce. Máte-li nebo chcete-li mít svaly, zadělávejte toto těsto ručně.
V opačném případě použijte robot.
Hnětejte cca 15minut.
Vypracované těsto vyklopte na mírně pomoučený vál, vytvarujte z něj dva bochánky a nechejte kynout 50minut pod utěrkou.
Poté bochánky rozdělte na 6 dílů a každý díl vyválejte válečkem.
Pomocí prstů vytvořte trojúhelník (jde to snadno, těsto je opravdu krásně pružné) a ten srolujte od širší strany ke špičce.
Zahněte do tvaru rohlíku a položte na plech vystlaný pečícím papírem.
Takto vytvořte zbylé loupáky.
Přikryjte utěrkou a nechejte ještě 50minut kynout.
Poté zapněte troubu na 170st, loupáky potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mákem a vložte do trouby.
Pečte cca 20minut - až budou krásně zlatavé.
Nechejte vychladnout na mřížce a poté (nebo i druhý den) podávejte - s horkým kakaem, čokoládou, carem, kávou, čajem.
Já si je ještě pomazala máslem - když už, tak už.
Manželovi chutnaly pro změnu s jogurtem....
Tak nechť vám chutnají, jak mají!!