neděle 18. prosince 2016

Makové loupáky

pěkně nadýchané



Už jsem rezignovala na to péct kynuté pečivo z celozrnné mouky (původně to měly být celozrnné koblížky, které skončily v koši) a připustila si fakt, že pokud se tím neládujeme denně, tak nám toto krásně nadýchané jemné pečivo (které s jinou, než hladkou bílou moukou, nevytvoříte) občas opravdu neuškodí - ba co víc, když ho sníme s chutí a budeme na tu snídani ještě během dne vzpomínat (jako v mém případě), tak nám spíš prospěje - na duši! :-)
A kdy jindy si udělat tuto dobrotu, než na zlatou neděli!
Recept mám z knihy Báry Karpíškové.

Na 12 loupáků budete potřebovat:

  • 500g hladké mouky (doporučuji babiččinu volbu)
  • 225ml teplého mléka
  • 60g třtinového cukru
  • 60g změklého másla
  • 30g čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce


Na závěr: mák na posypání, 1 vejce na potření, mouka na podmoučení

Mouku (ideálně prosátou) smíchám s mlékem, cukrem, máslem a rozdrobeným droždím. Postupně přidám ještě sůl a vejce. Máte-li nebo chcete-li mít svaly, zadělávejte toto těsto ručně.
V opačném případě použijte robot.
Hnětejte cca 15minut.
Vypracované těsto vyklopte na mírně pomoučený vál, vytvarujte z něj dva bochánky a nechejte kynout 50minut pod utěrkou.
Poté bochánky rozdělte na 6 dílů a každý díl vyválejte válečkem.
Pomocí prstů vytvořte trojúhelník (jde to snadno, těsto je opravdu krásně pružné) a ten srolujte od širší strany ke špičce.

Zahněte do tvaru rohlíku a položte na plech vystlaný pečícím papírem.



Takto vytvořte zbylé loupáky.
Přikryjte utěrkou a nechejte ještě 50minut kynout.


Poté zapněte troubu na 170st, loupáky potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mákem a vložte do trouby.





Pečte cca 20minut - až budou krásně zlatavé.




Nechejte vychladnout na mřížce a poté (nebo i druhý den) podávejte - s horkým kakaem, čokoládou, carem, kávou, čajem.


Já si je ještě pomazala máslem - když už, tak už.
Manželovi chutnaly pro změnu s jogurtem....




Tak nechť vám chutnají, jak mají!!