sobota 17. prosince 2016

Perníci

akorát do ruky ;)!



Sice už jsem tu dávala recept na perníčky, ale tyto jsou dle mého názoru ještě lepší! Navíc se nemusí nechávat uležet, jsou měkké do druhého dne.
S Eliškou jsme je pojaly velikostně po svém, takže už žádné uzobávání - 1 kousek vám bude bohatě stačit;)!
Zdravomilci je mohou místo lentilek ozdobit rozinkami a mandlemi - já jsem byla mimořádně shovívavá a nechala výběr zdobení i všechnu zdobící práci na Elišce!

Na 3-4 plechy budete potřebovat:

  • 400g žitné mouky
  • 130g povoleného másla (nebo 100g kokosového oleje)
  • 100g třtinového cukru
  • 80g medu
  • 2 vejce
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce jedlé sody

Na závěr: lentilky či jiné zdobení, hladká mouka na pomoučení válu


Žitnou mouku smícháme s jedlou sodou, kakaem a kypřícím práškem (a špetkou soli).
Poté přidáme třtinový cukr, povolené máslo, med a vejce a vypracujeme (ručně nebo v robotu) jednolité těsto.
Zabalíme do potravinové fólie a uložíme na pár hodin do ledničky.

Troubu si předehřejeme na 180st.
Plechy si vysteleme pečícím papírem.
Z těsta na pomoučené ploše rozválíme placku (cca 0,5cm vysokou) a pomocí vykrajovátek vytvoříme perníky:
Perníky uložíme na plech, kde je závěrečně dozdobíme lentilkami ( U nás na toto množství padlo jedno obří balení lentilek a dvoje malé....ehm....je vám asi jasné, že vše nebylo ve prospěch perníků :-)))


Vložíme do trouby a pečeme 8-10minut.

Poté necháme úplně zchladnout a už druhý den si je můžeme dopřát na snídani ;)!


Naše nadílka



A už leží v chládku na Vánoce




PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!