akorát do ruky ;)!
Sice už jsem tu dávala recept na perníčky, ale tyto jsou dle mého názoru ještě lepší! Navíc se nemusí nechávat uležet, jsou měkké do druhého dne.
S Eliškou jsme je pojaly velikostně po svém, takže už žádné uzobávání - 1 kousek vám bude bohatě stačit;)!
Zdravomilci je mohou místo lentilek ozdobit rozinkami a mandlemi - já jsem byla mimořádně shovívavá a nechala výběr zdobení i všechnu zdobící práci na Elišce!
- 400g žitné mouky
- 130g povoleného másla (nebo 100g kokosového oleje)
- 100g třtinového cukru
- 80g medu
- 2 vejce
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce jedlé sody
Na závěr: lentilky či jiné zdobení, hladká mouka na pomoučení válu
Žitnou mouku smícháme s jedlou sodou, kakaem a kypřícím práškem (a špetkou soli).
Poté přidáme třtinový cukr, povolené máslo, med a vejce a vypracujeme (ručně nebo v robotu) jednolité těsto.
Zabalíme do potravinové fólie a uložíme na pár hodin do ledničky.
Troubu si předehřejeme na 180st.
Plechy si vysteleme pečícím papírem.
Z těsta na pomoučené ploše rozválíme placku (cca 0,5cm vysokou) a pomocí vykrajovátek vytvoříme perníky:
Perníky uložíme na plech, kde je závěrečně dozdobíme lentilkami ( U nás na toto množství padlo jedno obří balení lentilek a dvoje malé....ehm....je vám asi jasné, že vše nebylo ve prospěch perníků :-)))
Vložíme do trouby a pečeme 8-10minut.
Poté necháme úplně zchladnout a už druhý den si je můžeme dopřát na snídani ;)!
Naše nadílka |
A už leží v chládku na Vánoce |
PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!