čtvrtek 8. prosince 2016

Moje superpotraviny

trocha povídání neuškodí



Každý máme nějakou svou vášeň, která by se měla podporovat, abychom na tom světě měli o něco více radosti. Někdo utrácí za kabelky, někdo za boty, někdo za hospodu, někdo za své koníčky, já za potraviny :-)! 

Vyzkoušela jsem mnohé...přiznám se, někdy jsem se nechala strhnout vlnou různých výživových směrů, ale teď mám takový pocit, že jsem se tím klubkem všech možných názorů na to, co je či není zdravé, propletla. A tak vám můžu přednést s čistou a jasnou hlavou (a hlavně se svým vlastním rozumem) svůj názor na to všechno pro a proti v oblasti výživy.
Nejvíce mi v tom otevřela oči Hanka Zemanová, která taky v mnohém prozřela a píše o tom ve své nové Biokuchařce a výživová specialistka Margit Slimáková, která je v mnohém pro mě zásadovější a ortodoxnější. 
A co mi říká mé já?
Jídlo není věda, ale neměli bychom jej zase úplně opomíjet. 
Už od nepaměti se vše točí kolem jídla a honbou za ním - od lovu zvěře po vydělávání peněz na to,a bychom "neumřeli hlady".
Mám za to, že kvalita jídla a správná volba stravy stojí za tím, jakou máme energii, jak se cítíme a jak vypadáme.

Vždy bychom ale měli vycházet ze 4 zásad:

1. Kde vyrůstáme
- je velice důležité, jestli žijeme v Evropě nebo v Austrálii. Jiné podnebí a jiné podmínky či rodinné stravovací návyky nás velmi ovlivňují a tak bychom je měli zohledňovat
- jinak bude vypadat ideální jídelníček pro Mexičana, jinak pro Asiata.

2. Jaký jsme "spalovací typ"
- určitě už jste se s tím setkali: někdo toho sní za den hromadu a má stále hlad, jiný jí o polovinu méně a je přejedený. Podrobněji se tím zabývá Ájurvéda. Ale vzhledem k tomu, že chci tento článek pojmout pouze okrajově a stručně, tak tento jinak velice moudře zpracovaný směr nebudu více rozvádět.
- nejdřív zkrátka musíme poznat sebe a své vnitřní hodiny a pak teprve si můžeme sestavit správný jídelníček

3. Omezme cukr
- ať už žijeme kdekoliv, ať už máme vnitřní hodiny jakékoliv, toto platí pro všechny stejně: omezme cukr!
- žijeme v blahobytu a všeho máme mnoho, můžeme si tedy jídlo vybírat.
- cukr se dává dnes téměř do všeho, protože dělá potraviny chutnějšími, takže jej přijímáme v mnohém případě nevědomky a vytváříme si tak na něm větší a větší závislost, což má za následek vyšší potřebu jej jíst a vyšší potřebu jíst celkově.
- mnohem cennější energii si tělo vytváří z bílkovin a tuků, které tělu navíc poslouží více, než jenom jako pouhý zdroj energie.

4. Nechejme jídlo pořádně strávit
- fakt, že žijeme v blahobytu se odráží také na tom, že jíme (nebo alespoň většina z nás) NEUSTÁLE.
- málokdo dosáhne pocitu hladu, neboť také všemožní odborníci tvrdí, že bychom vlastně ani hladovět neměli,.. takže pro jistotu bychom měli jíst pořád.
- díky tomu se ono jídlo (na které jsme si v dnešní uspěchané době udělali čas, uvařili jsme si jej nebo jsme si na něj někam zašli) nestihne dobře strávit - a vše cenné, co by nám mohlo dát, tak přebije přísun další potravy nebo pamlsku. Naše tělo si tak vezme hlavně cukr, ze kterého nám dodá energii, kterou ale v mnohém případě ani nestihneme vydat - a tak se složitými procesy uloží v podobě tukových zásob.
- vystačíme si s 3 hlavními jídly denně - tzn. sytá snídaně, sytý oběd, sytá večeře
- rozestup mezi jídly by neměl být kratší než 3 hodiny

Zde uvádím MOJE SUPERPOTRAVINY, které hrají v naší domácnosti a při mém pečení či vaření hlavní roli:

Vycházím z toho, že žiji v České republice a mám rychlé spalování, takže má jídla jsou bohatá na bílkoviny a tuky a jsou opravdu sytá.
Má to tak i mé starší dítko (to mladší se teprve projeví).
Manžel je na tom však se spalováním úplně naopak, tak někdy upravuji jídlo pro mě a pro něj, abychom byli oba spokojeni.


1. Celozrnné mouky
- používám ty, které krom škrobu obsahují také minerály a vitamíny, případně i bílkoviny
- pohanková mouka, kokosová mouka, rýžová mouka, žitná mouka, celozrnná pšeničná mouka, špaldová mouka
- nejsou však vhodné pro sladká kynutá těsta - to sáhnu po klasice, která tělu neublíží, když je použita jednou za čas.

2. Rostlinná sladidla
- rýžový sirup, sirup z ječného sladu, med, třtinový cukr Muscovado
- téměř nepoužívám bílý cukr

3. Ořechová másla a ořechy
- v zimním období je využívám denně. v létě skoro vůbec
- ořechová másla používám místo klasického másla nebo jako"tečku" ke snídani
- ze všech značek doporučuji Šufánek.
- ořechy používám nejčastěji vlašské, lískové, kešu, spařené mandle a ze semínek používám slunečnicová a dýňová
- chia semínka používám výjimečně, když chci doplnit výsledný pokrm o cenné omega 3 mastné kyseliny nebo jako pojivo (mají schopnost bobtnat a tak je spolu s vodou využívám třeba místo pudingu)
- kokos používám často, jako posyp nebo místo podílu přidávané mouky. Buď jej ještě pomelu nebo nechám tak. Oblíbila jsem si také kokosovou mouku, která je sice velmi drahá, ale zase jí potřebujete vždy minimální množství

4. Kokosový olej a máslo
- tuk je potřeba! A konečně už jsou i zbořené mýty o nízkotučných dietách, které tělu z dlouhodobého pohledu spíš uškodí.
- je důležité vědět na co použít jaký tuk:
- kokosový olej je vhodný pro ty, co hodně pečou a vaří a nemají rádi aroma sádla. Má totiž vysoký kouřový bod, takže se nepřepaluje při vyšších teplotách a nevypouští tak do jídla nežádoucí látky
- máslo používám ve studené kuchyni nebo v kombinaci s rostlinnými oleji (řepkový, olivový), které zvýší kouřový bod másla
- když nahrazuji máslo kokosovým olejem, dávám poloviční množství - je mazlavější a tučnější

5. Perníkové koření, skořice a vanilka
- s kardamonem a zázvorem je to v podzimním a zimním období mé nejpoužívanější koření
- tím, že velice omezuji cukr , tak dávám více pozornosti právě koření, ať si naše chuťové i čichové pohárky užijí pokrm na maximum

6. Kakao a vysokoprocentní čokoláda
- mé děti mě natolik milují, že mě vyžadují i v noci a tak slouží tyto dvě složky potravin jako můj každodenní zdroj energie a přísunu dobré nálady
- když je krize, smíchám si kakao s povařeným mlékem, přidám vanilku, skořici, kardamon, třtinový cukr muscovado, lžičku oříškového másla espresso a vše rozmixuju a vychutnám někde v klidu a v pohodě
- kakao používám z nepražených kakaových bobů - pro jeho mnohem výraznější chuť, intenzitu - a účinky:)

7. Vejce, mléko, sýry, maso
- jak už jsem zmínila výše, jsem typ, který rychle spaluje energii, takže mi vegetariánství nesvědčí (ač jsem si to mnohokrát nemyslela)
- rostlinná mléka si nevyrábím pro jejich nutnou rychlou spotřebu a balená jsou drahá a s mnohými přidanými látkami - ale občas po nich pro zpestření jídelníčku sáhnu!
- vejce máme naštěstí domácí a jsem za to vděčná - je to nesrovnatelné s těmi kupovanými. Používám je skoro denně
- maso dělám cca 3-4x týdně. Když nemáme maso, máme vejce, sýry, ryby...
- jíme maso, na které máme zrovna chuť, nedělám v tom velké rozdíly, zda je lepší vepřové nebo hovězí...nejlepší je takové, u kterého znáte zdroj.


Snad vám byl můj článek přínosem. A kdybyste cokoliv chtěli ještě k danému tématu vědět, klidně mi pište na matejkova.michaela1@gmail,com