neděle 4. prosince 2016

Vánoční mrkvánky

1. cukroví 2016



Každý začíná na Vánoce péct perníčky, my to ovšem - jako mnohé - pojaly letos trochu jinak!
Doma trávím teď více času než bych si přála, ale ani to mě nedonutilo být trpělivějším člověkem :)! Možná spíš naopak! Obě mé dětičky si mě žádají na 150% a tak je pro mě únik do kuchyně opravdovou relaxací, ovšem pokud máte byt 3+kk, tak to zase taková výhra není :-)!
Eliška vydrží u jedné činnosti maximálně 2 minuty, Martínek by zase u té své oblíbené činnosti vydržel i celé hodiny - a teď je třeba to všechno skloubit!
Dlouho jsem přemýšlela, jak ty letošní svátky - co se jídla a pohoštění týče - uděláme. 
A jelikož nám není moc blízké jet v zajetém tradičním proudu, tak opět trochu vybočíme....
Letos budeme mít takové cukroví, které si můžete dát na snídani nebo na svačinku - a množství 1-3 kousky vás dokonale zasytí. Zdravé suroviny už u nás v kuchyni hrají prim, takže opět se můžou na recepty těšit milovníci všeho dobrého a zároveň tělu prospěšného. Pro příznivce bílých jedů (:-)), ale vždycky přidám i trochu nezdravější verzi, abych nebyla tak vyhraněná, když budou ty Vánoce,nooo!
Tak - už jsem se vykecala, takže bychom mohli přejít k tomu očekávanému, což?
A tím jsou: tadááááá MRKVÁNKY!

Na cca 20 kousků budete potřebovat:
  • 300g polohrubé mouky (můžete použít i hladkou špaldovou)
  • 50g kokosové mouky (nebo pomletého kokosu)
  • 125g kokosového oleje (nebo 250g másla)
  • 1 lžíce rýžového sirupu (nebo medu či třtinového cukru)
  • špetka soli
  • 2 větší mrkve
  • 1 vejce

Náplň:
  • 200g Lotuskového másla (koupila jsem v Penny) 
* nebo oříškového másla (používám Espresso od Šufánka)
* nebo povidel či jiné marmelády

Posyp:
  • 50g kokosové mouky (mletého kokosu)
* nebo moučkového cukru 


Mouky smíchám se špetkou soli. 
Přidám najemno nastrouhanou mrkev, povolený kokosový olej nebo máslo (použijete-li máslo, dejte opravdu dvojnásobné množství. Kokosový olej je v tomto případě lepší - krom tuku dodáte tělu i prospěšné látky!).
Poté přimíchám vejce a vámi zvolené sladidlo a RUKAMA vytvořím těsto.



Dejte si s tím chvilku práci, protože teplem a hnětením se bude teprve pomalu rozpouštět tuk a těsto bude měnit svou konzistenci.


Poté nechte chvíli (10minut) odležet na lince.
2 plechy si vystelte pečícím papírem.
Troubu si předehřejte na 170st.




Z těsta vyválejte 2 obdélníkové placky, které nakrájejte na čtverečky.
Každý čtvereček naplňte 1 lžičkou Lotuskového nebo oříškového másla.
Poté spojte strany a vytvořte takový štáteček.
Každý šáteček přesuňte na plech a prstama ještě uťapkejte spojené strany k sobě, ať se vám to během pečení nerozjede a náplň nevyteče.


Pečte 20minut. 
Poté posypejte kokosovou moukou nebo moučkovým cukrem - dle sladkomilnosti :-)
A nechejte (alespoň trochu!:-)) vychladnout.

večer

večer


večer


A ráno - konečně!



Přejeme dobrou sváteční chuť!!!