jaké a kdy?
V našich zeměpisných šířkách jsou teplé obědy o dvou chodech takovým zažitým standardem. Ale doba se vyvíjí, tlak na práci taky, multitasking je na (celo)denním pořádku a rozvoj duševních poruch, civilizačních nemocí a obezity na vzestupu.
Sami jste určitě často pocítili, jak se cítíte, když si dáte pořádný oběd a jak se cítíte, když ho trochu "ošulíte" a máte jej menší nebo jste na dovolené a jíte až když máte hlad. Často si tam přes poledne dáte raději něco menšího a větší jídlo si dopřejete ráno a večer - tak nějak podvědomě a automaticky, protože se vám chce být spíš aktivní a nechcete strávit poobědový čas ležením na pokoji.
V Anglii si na tomto módu postavili svou typickou gastronomii, kdy si dopoledne dají pořádné jídlo, "Lunch" je ve většině případů spíš toust nebo něco lehčího a večer mají teplé společné jídlo hezky doma v klidu.
Každá země má svou stravovací kulturu, která je založena právě na tom, v jakých zeměpisných šířkách žijeme a jaký má na nás dopad zdejší podnebí a počasí, naše historie. To je něco, co máme v sobě všichni nastavené a co si předáváme z generace na generaci.
V dnešním stravování však hraje velkou roli Potravinový bussines! Velké porce, snadná dostupnost všeho, podsouvání fotogenických pochutin a jídel na sociálních sítích, celodenní krmení (učíme to už naše děti od 1 roku...) a když k tomu všemu přidáme sytý oběd, snídani i večeři - únava a zdravotní problémy se nenápadně začnou rozvíjet.
Pokud jste aktivní a vnímaví jedinci, kterým není jedno, jak se cítíte a jak živíte své tělo, tak čtěte dál...
Slané/Sladké
Párkrát jsem na IG profilu uvedla, že si ráda dopřeju na oběd ovesnou kaši (myšleno jogurt/tvaroh, ovoce, ořechové máslo a ořechovo-ovocná granola). Netvrdím, že máte odteď takhle obědvat. Jen chci poukázat, že i takový "oběd" může být v pořádku, když máte aktivní zaměstnání, jste celý den v pohybu a nemáte čas na jídlo v restauraci nebo si jej chystat dlouze v kuchyňce...
Je to jen jedna z možností, jak si polední jídlo zjednodušit a výživně se nasytit, aniž byste museli trávit čas mimo práci nebo utráceli stovky za něco, co pak musíte zapít espressem, abyste mohli dál fungovat.
Takové jídlo si můžete nachystat za pár minut i doma do skleničky.
Jako výživový poradce se však přikláním k slaným variantám. Nenaruší tolik hladinu cukru v krvi a budeme se cítit spokojeni a sytí na dlouho.
Každé vaše jídlo by mělo být postavené na SYTÍCÍ složce. Tím jsou:
- vejce, maso, kozí nebo ovčí sýry či tvarohy, luštěniny (pokud je dobře trávíte), ryby (pokud máte možnost odběru čerstvých ryb), rostlinná "masa", tofu/tempeh (pokud je dobře snášíte)
Toto JÍDLO vždy doplňte o lehkou dávku přílohy:
- bulgur, kuskus, těstoviny, rýže, pečivo, batáty, brambory, pohanka, vločky...
A samozřejmě o větší dávku zeleniny (nebo drobného ovoce) v teplé nebo studené formě:
- špenát, rukola, polníček, řepa, hrášek.....a další sezónní druhy zeleniny v nastrouhané, nakrájené nebo dušené podobě.
Jako u každého jídla, je i v tomto případě důležitá VELIKOST PORCE!
Vezměte si talíř a pomyslně si jej rozdělte na 1 polovinu. A tu jednu půlku si ještě rozdělte na 2 části. Větší půlka by měla být zaplněna sytící složkou (viz výše), ve zbylých dvou dílech by měla být příloha a zelenina. Takto bohatě naplněný a hezky vypadající talíř by vás měl nasytit na minimálně 3 hodiny.
Po jídle už moc nepijte, zbytečně tím ředíte množství žaludečních šťáv a enzymů, které teď makají na zpracování celého jídla. Maximálně si dopřejte malou kávu a pár hltů vody nebo jiného nápoje.
Čas na jídlo by měl být vždycky časem klidu. Odložte práci a telefon, protože těch 15 minut (což je průměrný čas našeho jezení) vždycky může všechno počkat. A vaše trávení a energie z jídla bude úplně někde jinde. Věřte mi :-)
A zde vám ukážu pár mých slaných verzí oběda, který mě zasytí a zároveň neunaví.
MĚJTE KRÁSNÝ DEN!
Míša
Žádné komentáře:
Okomentovat