sobota 10. prosince 2016

Ořechové perníčky

nejzdravější cukroví 



Pro milovníky ořechů mám tip na právě toto cukrovíčko! Sice je pro ně název "perníčky" trochu zavádějící, protože s nimi mají společné jen to perníkové koření...ale i tak mi je nějak připomínají! Můžete si jej navíc upéct na několik způsobů: buď je vtlačíte do formiček - a vzniknou vám tzv. pracny nebo z nich vytvarujete kuličky a razítkem vytvoříte "sušenky" anebo, jako já, pomocí různých vykrajovátek vytvoříte medvídky, andělíčky....cokoliv. A ty pak můžete slepit marmeládou nebo podávat jen tak jako vynikající zdravé vánoční cukroví! 
Akorát se předem musím omluvit za fotografie. Pečeme s Eliškou hlavně odpoledne a v podvečer - a to toho světla moc není...
Recept jsem objevila na stránkách Jany Černé a trochu jsem si jej opět přizpůsobila ;)!

Na 2 plechy budete potřebovat:

  • 200g strouhaného kokosu
  • 200g směsi ořechů (vlašské, mandle, slunečnicová semínka, lískové ořechy....)
  • 40g solamylu (bramborového škrobu)
  • 1/2 lžičky citrónové kůry
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 100g sušených datlí
  • 2 vejce

+ 20g kakaa pro kakaovou verzi těsta

Ořechy a datle dejte alespoň na 2 hodiny odmočit do vody.
Poté vodu slijte, trochu je pokrájejte a v elektrickém sekáčku nebo food procesoru je rozmixujte spolu s kokosem, solamylem, citrónovou kůrou, perníkovým kořením a vejci v jednolitou hmotu.



Mějte trpělivost a mixujte směs na několikrát (bude to trvat třeba i 15minut), ať si nezavaříte stroj!


Vzniklé těsto rozdělte na 2 části a 1 část smíchejte s kakaem.



Poté směs vtlačte do předem vymazaných formiček nebo vyválejte cca 0,5cm plát a vykrajovátkama dělejte různé tvary.



Vložte do předehřáté trouby na na 180st. a pečte 10minut.



Poté vytáhněte a nechejte ještě důkladně zchladnout.




Po zchladnutí, namažte marmeládou a spojte k sobě nebo si je užijte jen tak (jako já)!






Přejeme vám krásný předvánoční čas!