úterý 20. prosince 2016

Vánočka

tradice Vánoc



Tak už jdeme do finále! Cukroví už máme hotové, takže zbývá jen vánočka, nějaký likérek a bude tu zase na chvíli ode mě klid :-)!
Tentokrát jsem se pustila i do pletení vánočky. Jindy jsem vždycky skončila u mazance, ale letos jsem si říkala, že když už mám toho tolik napečeno, že bych přece měla zkusit i starou dobrou klasiku!
Velkou vědu jsem z toho ale nedělala a tak výsledek není úplně TOP a nic k chlubení to asi taky není. Ale na chuti to nic nemění a hlavně, vím přesně, kde se stala chyba a tak bude ta příští vánočka určitě hezčí a celistvější. A ta vaše určitě taky!
Použila jsem špaldovou mouku z Lídlu, která je vhodná na kynuté pečivo a jsem s ní fakt spokojená.
Ořechy jsem použila vlašské, protože je mám moc ráda a určitě je nedávejte celé (jako já), ale nasekejte je - bude se vám pak vánočka lépe plést.
Díky bramboru je vánočka vláčnější a vydrží déle měkká! Určitě se toho nebojte!
Recept jsem našla u Markéty Pavleje - a ta jej má zase od své babičky, které tímto moc děkuji!


Na 1 velkou vánočku budete potřebovat:
  • 250g polohrubé mouky
  • 250g hladké špaldové mouky
  • 1 brambor (cca 120g)
  • 125g povoleného másla
  • 25g čerstvého droždí (nebo 10g sušeného)
  • 3 vaječné žloutky
  • 70g třtinového cukru
  • 240ml teplého mléka
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 70g rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 70g vlašských ořechů nebo mandlí
  • špetka soli
  • vanilka


Bramboru uvařím ve slupce.
Rozinky zaliju rumem.
Z teplého mléka, 1 lžíce cukru a droždí vytvořím kvásek.
Bramboru zbavím slupky.
Mouky proseju do mísy a smíchám je s najemno nastrouhanou bramborou, 3 žloutky, cukrem, citrónovou kůrou, vanilkou a špetkou soli.
Přimíchám vzešlý kvásek.
(Vše dělám ručně, ale můžete použít robot)
Pořádně prohnětu a poté přidám nastrouhané měkké máslo, rozinky a ořechy.
Několik minut ještě těsto pořádně "načechrávám" rukou.
Poté mísu s těstem přikryju čistou utěrkou a nechám 2 hodiny kynout při pokojové teplotě.



Po vykynutí rozdělím těsto na 7 bochánků, ze kterých uválím "hady".
Na jemně pomoučené ploše zapletu dokupy nejdříve 4 "hady", které přesunu na plech vystlaný pečícím papírem.
Poté zapletu tři "hady" a dám je na předchozí pletenec.
Celou vánočku potřu bílkem a ozdobím mandlemi.



Vložím do trouby předehřáté na 200st.
Peču 8 minut a poté teplotu stáhnu na 150st. a peču 30min.



Poté nechám úplně zchladnout a uchovávám v čisté utěrce.

Podávám jen tak nebo s máslem - a samozřejmě s kakaem či jiným dobrým mléčným nápojem.

PŘEJEME VÝTEČNOU VÁNOČNÍ CHUŤ!!!