středa 11. ledna 2017

Domácí housky

pěkně nadýchané!!



Tak už pomalu splňuji slibované téma Slaných snídaní a dnes vám tedy prozradím recept na moje oblíbené houstičky. Recept mám podle flair-foood.blogspot.cz, ale podrobný postup vám popíšu podle svých zkušeností ;)!

Na cca 8 housek budete potřebovat:

  • 300g hladké špaldové mouky (používám z Lídlu)
  • 200g celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 kostky droždí (nebo 5g sušeného droždí)
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 30g sádla (nebo kokosového tuku)
  • 260g vlažné vody
  • mák, dýňová semínka, slunečnicová semínka a kmín na posypání



Z droždí, vody a cukru vytvořte kvásek tak, že vše smícháte dohromady a necháte 15minut při pokojové teplotě stát.
Mouky smíchejte se solí, přidejte kvásek, měkké sádlo nebo kokosový tuk a cca 10minut hnětejte (buď ručně nebo v robotu). Tento krok je důležitý! Těsto musí odskakovat od vařechy a být tvarovatelné a pružné!
Poté nechejte těsto 2hodiny kynout.
Po vykynutí rozdělte těsto na 4 bochánky, které smíchejte s vámi zvoleným posypem (mákem, semínky, kmínem).
Nechejte je ležet na lince pod utěrkou 30minut.
Poté rozdělte každý bochánek na 2 válečky.
Každý váleček rozřízněte nožem na tři prameny, které zapletete do houstičky.
Opět nechejte pod utěrkou kynout 30minut.

Mezitím si rozehřejte troubu na 250st.
Housky přendejte na plech vystlaný pečícím papírem a potřete vodou.
Troubu otevřete, vstříkněte do ní vodu, vložte plech s houskami a zavřete.

Pečte 12-15minut, až budou krásně nazlátlé.

Poté nechte na mřížce vychladnout a podávejte!




PŘEJEME VÁM KRÁSNÉ SNÍDÁNÍ!!!