s čokoládou
Tak vás všechny vítám v novém roce!
Podle gastronomických předpovědí bude letošní rok plný lepku, cukru, tuku, jednoduchosti a vaření na otevřeném ohni...tak se máme na co těšit :-)! Veganům evidentně odzvonilo...
Já se však stále držím svých vlastních zásad a tím je:
- kvalita
- jednoduchost
- domácí výroba
- omezení cukru
- dostatek tuku a bílkovin
- minimální práce a starost s pečením
Letos mám potřebu se zaměřovat na pečivo a slané snídaně, tak uvidíme.
Máte se každopádně opět na co těšit, protože pečící a kuchtící touha mě neopustila, ba naopak - stále roste, vyvíjí se a občas i "moudří" :-)
Vzhledem k tomu, že mě v tomto roce jako první navnadil recept z Apetitu na pomerančový koláč...a vzhledem k tomu, že se skládá ze surovin, které doma stále máme, tak uvádím jako první letošní pokrm právě tento.
Pro ty, kteří neholdují kandovanému ovoci nebo nahořklé chuti pomerančové kůry uvádím variantu s čokoládovou polevou ;)!
Na 1 obdélníkovou pečící formu budete potřebovat:
- 2 pomeranče
- 240g (špaldové) hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 3 vejce
- 130ml řepkového oleje
- 150ml jablečného džusu
- 100g hořké čokolády
- špetka soli
- vanilka (není nutná)
Na čokoládovou polevu: 100g čokolády a 40g másla nebo kokosového oleje.
- ve vodní lázni míchejte nalámanou čokoládu s máslem nebo olejem, až bude směs tekutá.
Na pomerančovou polevu: kůra ze 2 pomerančů + 150g třtinového cukru, 1 lžička jedlé sody
- pomerančovou kůru nakrájejte na proužky a smíchejte ji s vodou a špetkou jedlé sody. Vložte do hrnce s vodou a 10minut povařte. Zceďte, přilijte studenou vodu, špetku jedlé sody a opět 10minut povařte. Tento postup opakujte ještě 2x. Poté zceďte a ještě horké smíchejte z cukrem, přikryjte pokličkou, aby se cukr rozpustil.
Troubu si předehřejte na 165st. (horkovzduch.), jinak 180st.
Formu si vymažte tukem.
Pomeranče oloupejte a nakrájejte na kostičky (kůru si případně schovejte na polevu).
Mouku smíchejte se sušeným droždím a špetkou soli.
Vejce vyšlehejte metličkou s jablečným džusem,olejem a vanilkovou esencí.
Hořkou čokoládu nakrájejte a spolu s pomerančem ji přidejte do tekuté směsi.
Přidejte mouku s droždím a pomocí stěrky vše ještě chvíli promíchejte.
Vlijte do vymazané formy.
Vložte do trouby a pečte 45-50min.
Mezitím si vytvořte vámi zvolenou polevu.
Čokoládovou polevou potřete koláč, až trochu zchladne.
Pokud zvolíte polevu z kandované pomerančové kůry, tak doporučuji vytáhnout koláč již po 35minutách, potřít jej touto polevou a poté jej ještě na 10minut vrátit do trouby.
Doporučuji podávat s kopečkem zakysané smetany a s dobrým kafíčkem, cappucinem, carem nebo čajem!
Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, přeji vám DOBROU CHUŤ!!!