pondělí 16. ledna 2017

Kynutá bábovka

s ořechy



Tak směle pokračuji v letošním pečení, které je posunuté o level výš....Více zaměřené na kynutá těsta, na pečivo, na jednoduchost, na vydatnost a hlavně na mé oblíbené SNÍDANĚ :-)!
Závěr roku 2016 jsme s Eli měly tak trochu pečící maraton a pečení se pro nás stalo denní zábavou. A tak jsem i konečně pokořila pro mě doposud nezvládnutou kapitolu - kynutá těsta!
A pro ty, kteří s tím stále zápolí mám pár poznatků:

Chcete-li mít výsledné pečivo dlouho čerstvé a vláčné a nespěcháte na něj, tak:

- dejte co nejméně droždí
- nechte kynout těsto při pokojové teplotě (nebo v lednici v případě použití vajec či mléka) přes noc
- při přesunu do pečící formy nechte znovu 45minut kynout
- před vložením do trouby do ní vstříkněte trochu vody a hned zavřete
- po vytažení z trouby položte chléb (nebo cokoliv jiného) na mřížku a přikryjte utěrkou
- nelekněte se, že je povrch úplně tvrdý - pod utěrkou krásně změkne
- uchovávejte pečivo zabalené v čisté utěrce

Chcete-li mít výsledné pečivo hotové "co nejdřív"

- ručně nebo v robotu hnětejte těsto opravdu minimálně 10minut, až se vytvoří nelepivá, snadno tvarovatelná hmota, která jakoby pomalu "roste"
- nechejte kynout 1h-2hod. v teple (zabalené v peřině nebo v troubě zapnuté na 30st.), až bude těsto dvojnásobně velké.
- nepoužívejte velké množství celozrnné (nebo jiné "alternativní") mouky, neobsahuje tolik lepku a těsto nevykyne. Buď ji nepoužívejte vůbec, nebo pouze množství do 1/3 z celkového množství mouky.
- pokud použijete sušené droždí, tak jej přidejte na závěr do mísy ke všem přidaným ingrediencím (začněte těmi "mokrými"). Můžete si z něj ale pro jistotu vytvořit i kvásek! Viz níže.
- kvásek z droždí vytvoříte smícháním potřebného množství droždí s lžičkou cukru, 2 lžícemi vlažného mléka, 2 lžícemi používané mouky a ponecháním 10-15minut v misce přikryté při pokojové teplotě. To, že je kvásek aktivní poznáte tak, že se začnou na povrchu tvořit bublinky - už to by měla být záruka toho, že se Vám těsto povede ;)!

Pokud byste měli k tomu jakékoliv dotazy nebo se chcete pochlubit svými povedenými (i nepovedenými) kousky, tak mi určitě napište! Ráda si vše pročtu a případné dotazy zodpovím.

A teď už pojďme k samotnému receptu!!!!

Na 1 bábovkovou formu budete potřebovat:

  • 30g čerstvého droždí
  • 530g polohrubé mouky
  • 250ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 75g másla
  • 1 žloutek
  • vanilka
  • špetka soli


Náplň:

  • 50g másla
  • 100g mletých (nebo rozdrcených) ořechů - může být ale i mák!
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce rumu


Doporučuji: použít do náplně ještě 100g rozpuštěné čokolády - výsledná bábovka bude vláčnější!

Droždí smíchejte s 1 lžící cukru, přilijte 50ml vlažného mléka a 30g mouky a nechejte cca 10minut v misce vytvořit kvásek.
Mezitím si v míse utřete žloutek s máslem a vanilkovou esencí.
Přidejte (prosátou) mouku a špetku soli.
Poté přilijte vzniklý kvásek a 10minut pořádně hnětejte, až bude těsto krásně pružné a nelepivé.
Přikryjte potravinářskou fólií a nechejte v teple (do 30st.) 1 hodinu kynout.
Ve vodní lázni rozpusťte máslo s čokoládou. Po rozpuštění přidejte lžíci rumu.
V misce smíchejte skořici, kakao, vanilkový cukr a ořechy či mák.
Vykynuté těsto rozválejte na obdélník.
Celý povrch posypejte suchou ořechovou směsí a poté ji přelijte rozpuštěnou čokoládou s máslem a rumem.
Těsto zamotejte z delší strany a smotejte jej do vymazané bábovkové formy.
Přikryjte utěrkou a nechejte ještě 45minut kynout.

Poté vložte do trouby předehřáté na 175st. (horkovzdušné na 160st.).
Pečte 45minut.

Poté položte bábovku na mřížku, přikryjte utěrkou a nechte důkladně zchladnout.

Po zchladnutí posypejte moučkovým cukrem (ale samozřejmě nemusíte ;))



PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!

Když mi uvnitř chyběla čokoláda, dala jsem si ji navrch!