s ořechy
Tak směle pokračuji v letošním pečení, které je posunuté o level výš....Více zaměřené na kynutá těsta, na pečivo, na jednoduchost, na vydatnost a hlavně na mé oblíbené SNÍDANĚ :-)!
Závěr roku 2016 jsme s Eli měly tak trochu pečící maraton a pečení se pro nás stalo denní zábavou. A tak jsem i konečně pokořila pro mě doposud nezvládnutou kapitolu - kynutá těsta!
A pro ty, kteří s tím stále zápolí mám pár poznatků:
Chcete-li mít výsledné pečivo dlouho čerstvé a vláčné a nespěcháte na něj, tak:
- dejte co nejméně droždí
- nechte kynout těsto při pokojové teplotě (nebo v lednici v případě použití vajec či mléka) přes noc
- při přesunu do pečící formy nechte znovu 45minut kynout
- před vložením do trouby do ní vstříkněte trochu vody a hned zavřete
- po vytažení z trouby položte chléb (nebo cokoliv jiného) na mřížku a přikryjte utěrkou
- nelekněte se, že je povrch úplně tvrdý - pod utěrkou krásně změkne
- uchovávejte pečivo zabalené v čisté utěrce
Chcete-li mít výsledné pečivo hotové "co nejdřív"
- ručně nebo v robotu hnětejte těsto opravdu minimálně 10minut, až se vytvoří nelepivá, snadno tvarovatelná hmota, která jakoby pomalu "roste"
- nechejte kynout 1h-2hod. v teple (zabalené v peřině nebo v troubě zapnuté na 30st.), až bude těsto dvojnásobně velké.
- nepoužívejte velké množství celozrnné (nebo jiné "alternativní") mouky, neobsahuje tolik lepku a těsto nevykyne. Buď ji nepoužívejte vůbec, nebo pouze množství do 1/3 z celkového množství mouky.
- pokud použijete sušené droždí, tak jej přidejte na závěr do mísy ke všem přidaným ingrediencím (začněte těmi "mokrými"). Můžete si z něj ale pro jistotu vytvořit i kvásek! Viz níže.
- kvásek z droždí vytvoříte smícháním potřebného množství droždí s lžičkou cukru, 2 lžícemi vlažného mléka, 2 lžícemi používané mouky a ponecháním 10-15minut v misce přikryté při pokojové teplotě. To, že je kvásek aktivní poznáte tak, že se začnou na povrchu tvořit bublinky - už to by měla být záruka toho, že se Vám těsto povede ;)!
Pokud byste měli k tomu jakékoliv dotazy nebo se chcete pochlubit svými povedenými (i nepovedenými) kousky, tak mi určitě napište! Ráda si vše pročtu a případné dotazy zodpovím.
A teď už pojďme k samotnému receptu!!!!
- 30g čerstvého droždí
- 530g polohrubé mouky
- 250ml mléka
- 4 lžíce cukru
- 75g másla
- 1 žloutek
- vanilka
- špetka soli
Náplň:
- 50g másla
- 100g mletých (nebo rozdrcených) ořechů - může být ale i mák!
- 1 lžíce kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce skořice
- 1 lžíce rumu
Doporučuji: použít do náplně ještě 100g rozpuštěné čokolády - výsledná bábovka bude vláčnější!
Droždí smíchejte s 1 lžící cukru, přilijte 50ml vlažného mléka a 30g mouky a nechejte cca 10minut v misce vytvořit kvásek.
Mezitím si v míse utřete žloutek s máslem a vanilkovou esencí.
Přidejte (prosátou) mouku a špetku soli.
Poté přilijte vzniklý kvásek a 10minut pořádně hnětejte, až bude těsto krásně pružné a nelepivé.
Přikryjte potravinářskou fólií a nechejte v teple (do 30st.) 1 hodinu kynout.
Ve vodní lázni rozpusťte máslo s čokoládou. Po rozpuštění přidejte lžíci rumu.
V misce smíchejte skořici, kakao, vanilkový cukr a ořechy či mák.
Vykynuté těsto rozválejte na obdélník.
Celý povrch posypejte suchou ořechovou směsí a poté ji přelijte rozpuštěnou čokoládou s máslem a rumem.
Těsto zamotejte z delší strany a smotejte jej do vymazané bábovkové formy.
Přikryjte utěrkou a nechejte ještě 45minut kynout.
Poté vložte do trouby předehřáté na 175st. (horkovzdušné na 160st.).
Pečte 45minut.
Poté položte bábovku na mřížku, přikryjte utěrkou a nechte důkladně zchladnout.
Po zchladnutí posypejte moučkovým cukrem (ale samozřejmě nemusíte ;))
PŘEJEME DOBROU CHUŤ!!!
Když mi uvnitř chyběla čokoláda, dala jsem si ji navrch! |