špaldovo-pšeničné
Tak mě skolil střevní bacil a byla jsem donucena být jeden den jen na pečivu a černém čaji. Ale síly mě neopustily, takže místo nákupu rohlíků jsem se hned vrhla na jejich tvorbu. A ikdyž se na mé rozhodnutí manžel díval prazvláštně, ani si nevšiml, že jsem něco v kuchyni dělala.
Tu nejtěžší práci - hnětení těsta - jsem totiž ponechala robotu (teda pekárně s nastavením Těsto) a já pak jen uválela 8 rohlíků, posypala je, nechala je odpočinout a pak je dala do trouby a vytáhla. Toť vše!
Díky použitému sádlu jsou rohlíky pěkně měkkoučké.
Sádlo dobře snáší vysoké teploty a nepřepaluje se tak jako máslo, takže ve výsledku je pro naše tělo šetrnější (pokud se samozřejmě nebudete tímto pokrmem ládovat denně)
Pokud vám sádlo z nějakého důvodu vadí, použijte ghí (přepuštěné máslo).
- 300g hladké mouky
- 200g špaldové mouky
- 260g vlažné vody
- 30g sádla
- 2 lžičky soli
- 20g čerstvých kvasnic
- 1 lžička cukru
V míse (nebo nádobě od domácí pekárny či robota) smíchejte kvasnice s cukrem a vodou a nechejte 15minut stát na lince.
Poté přidejte sádlo, sůl a mouky a důkladně prohnětejte.
(Buď 15minut vařechou, dokud nevznikne nelepivé těsto nebo 8 minut v robotu nebo v rámci funkce Těsto na domácí pekárně)
Poté nechejte 1,5hodiny kynout při pokojové teplotě.
Po vykynutí rozdělte těsto na pomoučené ploše na 8 dílů.
Každý díl roztáhněte (nebo rozválejte) do trojúhelníku.
Trojúhelník smotejte od širší strany k cípu.
Pokud chcete mít rohlíky klasické, tak nezahýbejte konce a ponechejte je rovné.
Potřete vodou a posypejte mákem nebo kmínem.
Takto vytvořte i zbylých 7.
Položte na pečícím papírem vystlaný plech a nechejte ještě 40minut dokynout.
Troubu si předehřejte na 250st.
Před tím, než vložíte rohlíky do trouby do ní vlijte půl hrnku vody a rychle zavřete. Tím vznikne tzv. "zápařka", která dodá vláčnost vašemu pečivu.
Vložte plech s rohlíky do trouby a stáhněte teplotu na 220st.
Pečte 20minut.
Poté vytáhněte plech s rohlíky na mřížku, potřete vodou (dodá jim to vláčnost a lesk) a nechejte zchladnout.
Podávejte s čímkoliv, co máte rádi ;)!
Za mě vítězí MÁSLO!
PŘEJI DOBROU dietní CHUŤ!!!