sobota 11. února 2017

Celozrnné loupáky

snídaně po francouzsku





Tak na tyto loupáky jsem si brousila zuby už nějaký ten týden. Předcházela tomu dlouhá příprava.
1. krok spočíval v nákupu všech dostupných loupáků (slaných a sladkých) a jejich degustace.
2. krok spočíval v pátrání po tom nejvhodnějším receptu.
3. krok spočíval ve výběru dne, který se tomu budeme s Eliškou věnovat.
4. krok spočíval v kontrole všech potřebných surovin.
A mohly jsme začít!
Těsto na loupáky si vás opravdu bude žádat celý den. Takže je ideální, pokud jste doma s nemocným dítkem nebo se vám nechce ven a vymýšlíte domácí program nebo jste z jiných důvodů odkázáni na to, být jenom doma :-)!
Pokud nejste takoví fanoušci celozrnného těsta (jako já) a záleží vám spíše na vzhledu, tak zvolte hladkou mouku místo celozrnné a žitné.
Tak...a teď se připravte, začínáme!!

Na 8-10 loupáků budete potřebovat

  • 80g žitné mouky
  • 185g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 175ml mléka
  • 1 lžíce medu (nebo sladěnky)
  • 1 balení sušeného droždí (10g)
  • 1 lžička soli
  • 125g másla (ideálně přepuštěného - ghí)


+ 25g másla na potření (a pesto z medvědího česneku nebo jakékoliv jiné na případnou náplň)

V menší misce smíchejte droždí s vlažným mlékem, olejem, medem a 2 lžícemi žitné mouky.
Nechte vzejít kvásek (10-15minut)
V druhé míse smíchejte zbytek mouky se lžičkou soli a poté přilévejte vzešlý kvásek.


Ručně nebo v robotu důkladně těsto prohnětejte (10minut), přikryjte utěrkou a nechejte 1 hodinu při pokojové teplotě kynout.

Mrkev musí být přítomna všude :-))

Po hodině těsto zabalte do potravinové fólie a uložte na 30minut do lednice.
Z másla nebo ghíčka si vyválejte mezi dvěma pečícími papíry placku.


Těsto vyndejte z lednice, vyválejte z něj obdélník, položte na něj máslovou placku a zabalte.
Uložte do lednice na 1 hodinu.








Poté vyndejte z lednice a na pomoučené ploše vyválejte obdélník, který opět zabalte do balíčku, schovejte do fólie a uložte do lednice na 1 hodinu.



Tento postup opakujte ještě 2x (my si vždycky nastavily budíka a tu hodinu jsme vyplnily nějakou zábavnou činností a pak čekaly na pípnutí, takže se z toho nakonec stala celodenní AKCE :-))



Nakonec těsto rozválejte na tenkou placku a vytvořte (například pomocí croissantového udělátka za 19,- z Tescomy) trojúhelníky.


Trojúhelníky potřete rozpuštěným máslem (nebo pestem z medvědího česneku...) a zamotejte z širší strany.







Povrch loupáků potřete vodou a můžete také posypat lněným semínkem nebo sezamem.
Nechejte ještě 1 hodinu stát na lince a poté vložte do trouby vyhřáté na 180st.
Pečte 20-25minut, dozlata.







Nechejte zchladnout a podávejte!!!




Přeji dobrou francouzskou chuť!!!!