narozeninový
To jsem tak jednoho dne přemýšlela, čím překvapím svou švagrovou k narozeninám...a vzpomněla jsem si, jak jsme si před dlouhými lety chrochtaly u čokoládového chlebíku pomazaného ztuhlým kokosovým krémem. A tak jsem recept vyhledala a hned jsem se pustila do díla!
Na jeden (obří!!!) chlebík budete potřebovat:
- 400g špaldové hladké mouky
- 100g pohankové mouky
- 50g kakaa
- 100g třtinového cukru
- 100g ořechů (já použila lískové)
- 100g namočených ovesných vloček
- 2 vejce
- 250g zakysané smetany (nebo bílého jogurtu či tvarohu s mlékem)
- 150g hořké čokolády
- 2 lžičky instantní kávy (nebo ricoré, či caro)
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Na mokrou posypku budete potřebovat:
- 1 jablko
- 100g namočených ovesných vloček
- 60g rýžového sirupu (nebo třtinového cukru)
- 50g másla
- 2 lžíce špaldové mouky
- 1 lžíce kakaa
- špetka soli
Začněte tím, že si namočte do dvojnásobného množství vody 100g jemných ovesných vloček.
Poté smíchejte mouky s kypřící práškem, špetkou soli, kakaem, nasekanou čokoládou, instantní kávou a ořechy.
V druhé míse smíchejte vejce s cukrem, zakysanou smetanou a namočenými vločkami.
Tekutou směs přidejte do moučné a důkladně promíchejte.
Pokud je těsto příliš tuhé, až se nedá pořádně míchat, tak přilijte ještě 20-50ml mléka.
Vlijte do formy na biskupský chlebíček, kterou si vystelte pečícím papírem.
Okraje papíru zvedněte nahoru, protože chlebíček je opravdu velký a ještě vám vyroste!
Troubu si předehřejte na 180st.
Vytvořte si mokrou posypku.
Jablko oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
Smíchejte namočené vločky s rýžovým sirupem, povoleným máslem, moukou a kakaem.
Na chlebíček narovnejte za sebe nakrájená jablka a posypejte je vytvořenou posypkou.
Pečte 60-80minut, až bude špejle po zapíchnutí suchá.
Podávejte s tvarohem, jogurtem, zakysanou smetanou nebo kokosovým mlékem!
PŘEJEME VÁM SKVĚLOU narozeninovou CHUŤ!!!!