středa 22. února 2017

Mřížkový ořechový koláč

poctivá klasika


Tento koláč vznikal jednoho večera za hlasitých projevů mých dětí...Takže se těsto chladilo déle, než bylo uvedeno v receptu, ořechů jsme nalouskaly s Eliškou méně než bylo v plánu, trouba byla zapnutá hodně hodně dlouho a sladká vůně se bytem šířila až v pozdních večerních hodinách....
Ano, i tak se u nás peče. Ideál zkrátka neexistuje.
Na můj vkus byl výsledný kousek příliš sladký, takže vám píšu upravenou verzi. Pokud jste však větší příznivci cukru, tak dejte množství o polovinu více.



Na 1 kulatou formu budete potřebovat:
  • 150g špaldové hladké mouky
  • 150g másla (nebo 100g kokosového oleje)
  • 150g mletých ořechů (použila jsem vlašské a lískové)
  • 100g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 300g domácí marmelády


Mouku smícháme s nastrouhaným máslem.
Přimícháme mleté ořechy, třtinový cukr, vejce, perníkové koření, citrónovou kůru a rukama vše prohněteme.
Dáme chladit do ledničky na půl hodiny.
Poté zapneme troubu na 170st.
2/3 těsta vtlačíme do vymazané a moukou vysypané formy.
Pomažeme marmeládou
A ze zbylé 1/3 těsta vytvoříme na pomoučené ploše válečky velikosti tužky.
Válečky klademe křížem krážem na marmeládou pomazané těsto.

Potřeme vodou a vložíme do trouby.

Pečeme 40-50minut, Dozlatova.




Přeji příjemné ořechové mlsání!