pondělí 27. února 2017

Sezamové donuty

zdravější verze




Masopustní čas je vždycky plný hojnosti a blahobytu. Akorát už jsme trochu pozapomněli, že takovýto stav není v dnešní době ničím výjimečným na rozdíl od doby, ve které vznikl.
Všechny food blogy, časopisy, facebook a instagram se hemží fotkami jitrnic, koblih a všelijakých dalších dobrot. A tak to člověka donutí mít na tyto nezdravosti chuť!!!
Takže jsme se jednoho rána s Eliškou pustily do pečení "koblížků z obrázku", které si vyžádala.
Můj záměr ani nebyl takový, udělat z nich nějakou superzdravou verzi, protože jsem je sama chtěla vyzkoušet, ale suroviny v ledničce a nedostatek času mi to nějak nedovolily :-)! A pak jsem za to byla i ráda :-)!!!

Takže máte-li chuť na americké koblížky v mém podání, tak směle do toho. Je to opravdu jednoduché!

Na cca 20 menších donutů (Nebo 10 velkých) budete potřebovat:

  • 100ml mléka
  • 150ml kokosového mléka (nebo smetany)
  • 1 kostka droždí
  • 500g hladké špaldové mouky
  • 60ml rýžového sirupu (nebo třtinového cukru, medu, javorového sirupu...)
  • 3 žloutky
  • 65g másla (nebo 40g kokosového oleje)
  • 3 lžíce rumu
  • citrónová kůra
  • špetka soli


Na závěr:

  • 1 žloutek + 2 lžíce mléka na potření + sezamová semínka na posyp
  • nebo čokoládová poleva a kokos!!!


Všechno mléko zahřejte na tělesnou teplotu, přimíchejte 1 lžíci sirupu nebo cukru a poté do něj rozdrobte droždí. Nechejte 15minut stát.
V míse smíchejte mouku s nastrouhanou citrónovou kůrou, špetkou soli, rozpuštěným máslem, žloutky, rumem, sirupem a vzešlým kváskem.
Rukou vyhnětejte pružné těsto a nechejte 1 hodinu stát při pokojové teplotě.
Poté na pomoučené ploše vyválejte 20 malých nebo 10 velkých kuliček.
Do každé kuličky udělejte  pomocí vařečky nebo tvořítka doprostřed kulatý důlek a položte je s dostatečnými rozestupy mezi sebou na důkladně vymazaný pečící plech.
Nechejte ještě 30 minut při pokojové teplotě kynout.
Mezitím si zapněte troubu na 200st.
Žloutky rozmíchejte s mlékem a donuty jimi potřete.
Posypejte sezamovými semínky a vložte do trouby.

Pečte cca 15 minut, dozlatova.





Poté nechejte zchladnout a podávejte 
(ideálně s dobrým teplým nápojem nebo s máslem a domácí marmeládou ke snídani)






TIP: Pokud chcete zvolit lákavější verzi pro děti, tak počkejte, až donuty zchladnou a namáčejte je v rozpuštěné oblíbené čokoládě s 2 lžícemi kokosového oleje nebo másla a posypejte kokosem!

PŘEJEME VÁM DOBROU ZDRAVĚJŠÍ MASOPUSTNÍ CHUŤ!!