se švestkami
Směle pokračuji v oživování tradičních receptů se zaměřením na snídaně a kynutá těsta, takže když děláme nákup, oblast pečiva už vůbec nenavštěvujeme :-)!
Nevím jestli je to spojeno s kojením nebo s mým momentálním zdravotním stavem, ale mám teď velkou potřebu dodávat do svého těla mák! A jelikož si už dlouhou dobu brousím zuby na tento závin, tak jsem využila chvíle, kdy jsem mohla ovládnout kuchyni (a manžel pokojíček) a pustila jsem se do díla!
Výsledek mě v něčem překvapil mile, v něčem nemile...S vykynutou moukou se mi moc dobře nepracovalo a náplň bych si přála "švestkovější a rumovější", takže jsem v receptu pro vás vše napravila tak, aby se vám povedlo dílo na výbornou!
Inspiraci na tento recept jsem našla v prvním díle Kuchařky ze Svatojánu.
Inspiraci na tento recept jsem našla v prvním díle Kuchařky ze Svatojánu.
Na 1 velký závin budete potřebovat:
- 150g hladké špaldové mouky
- 175g polohrubé mouky
- 1 lžička sušeného droždí
- 2 uvařené a zchladlé brambory (dodají pečivu vláčnost)
- 25g třtinového cukru
- 125ml mléka
- 50g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- citrónová kůra
Náplň:
- 100g mletého máku
- 375ml mléka
- 200g sušených švestek
- 2 lžíce rumu
- 50g mletých mandlí (nebo strouhanky)
- 1 vejce + 2 lžíce na potření
- sezamová semínka na posypání (nemusí být)
Nejprve smícháme švestky s mletým mákem, rumem a mlékem - aby švestky trochu změkly.
Poté smícháme mouky s droždím, najemno nastrouhaným bramborem, špetkou soli, cukrem a citrónovou kůrou.
Mléko zahřejeme a přidáme máslo. Poté vmícháme vejce a vše nalijeme do mísy k bramborám.
Důkladně prohněteme (10 minut) a necháme při pokojové teplotě 1 hodinu kynout.
Mezitím makovou náplň rozmixujeme mixérem, vložíme do kastrůlku a trochu povaříme.
Zahustíme mandlovou moukou nebo strouhankou.
Z vykynutého těsta vyválíme obdélníkový plát, na který rozetřeme makovou náplň.
Takto naplněné těsto stočíme od delšího okraje a přesuneme na plech vystlaný pečícím papírem (nebo válíme přímo na pečícím papíře jako já).
Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20minut kynout.
Troubu si zapneme na 180st.
Vykynutý závin potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a posypeme jej sezamovými semínky.
Vložíme do trouby a pečeme 25-30minut - do zlatavého zbarvení.
Necháme vychladnout a podáváme s horkou čokoládou, kávou nebo jiným hřejivým teplým nápojem ;)!
PŘEJEME DOBROU MAKOVOU CHUŤ!!!