s čoko krémem
Už dlouho jsem si na ně dělala zálusk...Stále na ně však nepřicházela ta vhodná doba (a řada). Vždycky je předčilo něco jiného. Ale nakonec jsme se jich přeci jen dočkali!!!
A ještě teď se rozplývám, jak se mi na jazyku rozplýval každý kousek....
Recept mám podle královny všech pekařek, Maškrtnice!
Na cca 12 šneků budete potřebovat:
- 160g špaldové hladké mouky
- 160g pšeničné hladké mouky
- 160ml mléka
- 60g másla
- 40g cukru
- 1 vejce
- 7g čerstvého droždí
- 1 lžíce mleté skořice
- špetka soli
Náplň:
- můj čoko-koko krém
- maková náplň (100g mletého máku, 2-3 lžíce medu, 1 lžička solamylu)
- ořechová náplň (100g mletých ořechů, 2-3 lžíce medu, 1 lžička skořice)
- tvarohová náplň (160g tvarohu, 2-3 lžíce medu, 1 žloutek, 1 lžíce rozinek)
- skořicová náplň (160g změklého másla, 1 lžíce skořice, 2-3 lžíce medu)
Ve větší míse si smíchejte povolené máslo s vlažným mlékem.
Přidejte rozdrobené droždí, cukr, vejce, skořici a mouku.
Ručně nebo v robotu vyhnětejte hladké nelepivé těsto a nechejte 1-2 hodiny v pokojové teplotě stát.
Mezitím si připravte vámi zvolenou náplň.
Po vykynutí těsto rozválejte na obdélník, který potřete náplní.
Já jsem zvolila čokoládový krém a nejdřív jsem těsto posypala ještě namletými lískovými ořechy.
Poté nožem rozřezejte těsto na 2cm plátky a každý potom srolujte, čímž vytvoříte "šneka".
Šneky pokládejte do řádně vymazané formy, nařezanou částí nahoru.
Pokládejte šneky do formy vedle sebe.
Nechejte ještě 20minut kynout a poté vložte do vyhřáté trouby na 200st.
Před vložením šneků do trouby do ní vstříkněte ještě trochu vody, aby v ní vznikla pára.
Pečte cca 20minut.
Nechejte (alespoň trochu :-)!!) zchladnout a poté podávejte s hřejivým nápojem nebo s kopečkem řeckého jogurtu!
Přejeme dobrou chuť!!