sobota 11. března 2017

Císařův koláč

skvělá snídaně!




Původní název zněl císařův trhanec. Jak už ale u mě bývá zvykem, tak jsem ingredience trochu poupravila...a vznikl z toho tento skvělý vydatný koláč, který jsem pekla hned dvakrát po sobě!
Je náročný pouze na množství vajec, jinak se jedná o rychlovku a hlavně výtečnou sytou snídani (nebo i večeři!))

Na 1 obdélníkovou (ale dělala jsem jej i v kulaté) formu budete potřebovat:

  • 6 vajec
  • 250g domácí marmelády
  • 50g kokosového oleje (nebo ghí či másla)
  • 1 jablko
  • 50g lískových ořechů
  • 50g mletých ovesných vloček
  • 200g špaldové mouky
  • 250g jogurtu
  • 150ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • vanilka
  • špetka soli


TIP: můžete použít také rozinky, nalámanou čokoládu, místo ovesných vloček kokos, místo jablka jiné ovoce nebo přidat 2 lžíce kakaa a získáte tak pokaždé jiný koláč - a pokaždé bude skvělý!!

Troubu zapněte na 180st.
Mouku smíchejte s ovesnými vločkami, ořechy a špetkou soli.
Žloutky smíchejte s marmeládou, jogurtem a mlékem. Přidejte jablko, které nejprve oškrabejte a nakrájejte na malé kostky.
Přidejte vanilku a vše přimíchejte k suché směsi.
Z bílků vytvořte sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta.
Do připravené formy dejte máslo nebo olej a na 10minut ji vložte do rozehřáté trouby.
Po 10minutách ji vytáhněte, vlijte na rozpálený tuk těsto a vraťte do trouby.
Pečte 30minut.

Podávejte s kopečkem zakysané smetany, jogurtu, marmelády, posypané moučkovým cukrem, s kakaem, kávou nebo se zmrzlinou...Zkrátka jak je vám libo!!!


A věřte mi, že se k tomuto "dezertu" budete vracet ;)!

PŘEJI VÁM DOBROU VYDATNOU CHUŤ!!!!