jarní chlebíček
Asi už jste si všimli, že jsem tak trochu chlebíkožrout (slušně řečeno). Důvody jsou následující:
- čistka ledničky
- smršť zdravých surovin v jednom
- rychle připraveno
- rychle upečeno
- variabilita při stolování - s máslem, medem, sirupem, ořechovým máslem, kokosovým krémem, ricottou, tvarohem, jogurtem.....nebo jen tak!
- ideální doplněk ke kávě
- skvělá a výživná odpolední svačinka
- vydrží dlouho (u nás 2-3dny, ale klidně i 5 dní)
A kdybych přemýšlela ještě o něco víc (což mi poslední 4 roky dělá trochu problém), tak bych přišla ještě na spoustu dalších důvodů, proč jíst a péct SLADKÉ CHLEBÍKY!!!!
Tentokrát jsem si vzpomněla na recept z mé Kuchařky pro těhotné a kojící (což se teď hodí - ten druhý případ!!!). Proběhly malé úpravy a výsledný recept si můžete právě teď přečíst!
Na 1 chlebíkovou formu budete potřebovat:
- 400g nastrouhaných jablek
- 85g tvarohu (nebo jogurtu)
- 100g třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 vejce
- 175g celozrnné mouky (špaldové nebo můžete zvolit pohankovou či rýžovou)
- 85g hladké mouky (špaldové)
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 85g lískových ořechů
- špetka soli
- vanilka
Troubu si předehřejte na 180st.
Chlebíkovou formu vystelte pečícím papírem.
Jablka nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte s cukrem, vejci, tvarohem, olejem, ořechy a vanilkou.
Vsypejte mouky s kypřícím práškem, skořici a vše důkladně promíchejte.
Vlijte do připravené formy a zakapejte dvěmi lžícemi medu, můžete ještě posypat i skořicí.
Pečte 45-50minut,
Nechejte zchladnout a podávejte s čímkoliv, co máte rádi!
U mě vyhrává oříškové máslo (doporučuji značku šufánek: Espresso, čokoláda/lískový oříšek nebo mandle/kokos) nebo rýžový sirup (mám-li chuť na něco hodně sladkého) nebo ricotta!
A samozřejmě káva!!
PŘEJI VÝTEČNOU CHLEBÍČKOVOU CHUŤ!!!