středa 26. dubna 2017

Jablečný chlebík

jarní chlebíček


Asi už jste si všimli, že jsem tak trochu chlebíkožrout (slušně řečeno). Důvody jsou následující:

  • čistka ledničky
  • smršť zdravých surovin v jednom
  • rychle připraveno
  • rychle upečeno
  • variabilita při stolování - s máslem, medem, sirupem, ořechovým máslem, kokosovým krémem, ricottou, tvarohem, jogurtem.....nebo jen tak!
  • ideální doplněk ke kávě
  • skvělá a výživná odpolední svačinka
  • vydrží dlouho (u nás 2-3dny, ale klidně i 5 dní)
A kdybych přemýšlela ještě o něco víc (což mi poslední 4 roky dělá trochu problém), tak bych přišla ještě na spoustu dalších důvodů, proč jíst a péct SLADKÉ CHLEBÍKY!!!!
Tentokrát jsem si vzpomněla na recept z mé Kuchařky pro těhotné a kojící (což se teď hodí - ten druhý případ!!!). Proběhly malé úpravy a výsledný recept si můžete právě teď přečíst!

Na 1 chlebíkovou formu budete potřebovat:

  • 400g nastrouhaných jablek
  • 85g tvarohu (nebo jogurtu)
  • 100g třtinového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 175g celozrnné mouky (špaldové nebo můžete zvolit pohankovou či rýžovou)
  • 85g hladké mouky (špaldové)
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 85g lískových ořechů
  • špetka soli
  • vanilka

Troubu si předehřejte na 180st.
Chlebíkovou formu vystelte pečícím papírem.
Jablka nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte s cukrem, vejci, tvarohem, olejem, ořechy a vanilkou.
Vsypejte mouky s kypřícím práškem, skořici a vše důkladně promíchejte.
Vlijte do připravené formy a zakapejte dvěmi lžícemi medu, můžete ještě posypat i skořicí.

Pečte 45-50minut,

Nechejte zchladnout a podávejte s čímkoliv, co máte rádi!




U mě vyhrává oříškové máslo (doporučuji značku šufánek: Espresso, čokoláda/lískový oříšek nebo mandle/kokos) nebo rýžový sirup (mám-li chuť na něco hodně sladkého) nebo ricotta!




A samozřejmě káva!!


PŘEJI VÝTEČNOU CHLEBÍČKOVOU CHUŤ!!!