neděle 23. dubna 2017

Žitný chléb

se sušenými rajčaty


Není nad domácí chleba, to víme všichni...
Ale když Vám jeho příprava i výroba zabere méně času než procházka do Alberta, tak to zní ještě líp, nemyslíte?!
Když opravdu nemám čas, tak si pomáhám domácí pekárnou, která mi zajistí uhnětení a vykynutí těsta. Pokud ale mám nějakou minutku nazbyt, tak ráda těsto uhnětu a vybiju tak své přebytky energie (ač se to nezdá, občas se najdou :-)).
Kynutí je bez práce a tvorba tvaru chleba téměř taky, takže se toho nebojte a věřím, že se pak tento chléb stane vaším každodenním společníkem!
Doufám, že jsem vás dostatečně navnadila a už fičíte do kuchyně zkontrolovat stav spíže.
Ingrediencí je pramálo.

Na 1 bochník nebo ciabattu budete potřebovat:

  • 300g žitné mouky
  • 50g pohankové mouky (nebo jakékoliv jiné, nebo ještě žitné)
  • 150g špaldové hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 balení (7g) sušeného droždí 
  • 1 lžička koření (drcený kmín, oregano, petržel...)
  • 300ml vody
  • 50-100g sušených rajčat (nebo oliv, semínek, kapar, nivy, špenátu, opečené cibulky.....)
  • 1 hrst semínek (slunečnicových nebo dýňových)


Máte-li domácí pekárnu, tak do ní vlijte nejprve tekutinu, poté mouku, koření a droždí. Zvolte program těsto a po půl hodině přidejte zvolenou přidanou ingredienci - v mém případě sušená rajčata.
Pokud budete zpracovávat těsto ručně, tak v míse smíchejte mouky s droždím, solí a kořením a postupně přidávejte vodu. Nakonec vmíchejte také sušená rajčata nebo jinou vámi zvolenou ingredienci. Vytvořte nelepivou kouli těsta, přikryjte utěrkou a dejte na kuchyňskou linku na 1 hodinu kynout.
Po vykynutí nebo po ukončení programu z těsta vytvořte na pomoučené ploše váleček který točivým pohybem jakoby zašroubujte (nebo udělejte jenom bochánek - jak chcete). Položte na plech vystlaný pečícím papírem. Pilovitým nožem vytvořte zářezy a posypejte povrch semínky.
Nechejte kynout ještě 20minut a mezitím si předehřejte troubu na 180st.

Vložte do trouby a pečte 45minut.

Poté vyndejte na mřížku, nechejte vychladnout a rozkrájejte.





Podávejte s máslem nebo čerstvým sýrem, bylinkami a zeleninou!




Přeji vám dobrou jarní chuť!!!